A kalcium hatása a májra

A kalcium a szervezetben a legelterjedtebb ásvány. Bár a csontok a kalcium 99 százalékát tartalmazzák, a fennmaradó 1 százalék a vérben nagyon szűk koncentrációtartományban kell maradnia az élettani funkciók támogatása érdekében. A csontok és fogak erős tartása mellett a kalcium fontos szerepet játszik az idegi jelátvitelben, az izomösszehúzódásban, az erek kitágulásában és összehúzódásában, a szívverés szabályozásában és a hormonkiválasztásban. A májbetegség befolyásolhatja a kalciumszintet. Mivel a kalcium gátolja a vas felszívódását, ami felhalmozódik a májban, a kalcium közvetve befolyásolja a májat.

A vas túlterhelésének megakadályozása

A vas-túlterhelés, amelyet orvosi úton hemochromatosisnak neveznek, akkor fordul elő, amikor a vas felhalmozódik a szervekben, leggyakrabban a májban. A hemochromatosis szintén befolyásolhatja a szív és a hasnyálmirigy hatását. A vas-túlterhelés tünetei közé tartozik a fáradtság, az energiahiány és a hasi fájdalom. Ha nem kezelik, a vas felhalmozódása megnagyobbodott májhoz vezethet, a hegesedésnek cirrhosisnak és májbetegségnek nevezik. Ugyanakkor a kalcium csökkenti a vas felszívódását. Emiatt általában az orvosok azt javasolják, hogy a vas kiegészítőket két órával a kalcium-kiegészítők beadása előtt vagy két órával vegye be. A hemochromatosisra veszélyeztetettek számára, mint például a genetikai hajlamúak, a kalcium hatása a vasfelszívódásra a máj számára előnyös lehet.

Májbetegség hatása

A máj a legfontosabb plazmafehérje az albuminban ismert vérben. Az albumin kötődik a vízhez és a kationokhoz, például a kalciumhoz, hogy szabályozza az ozmotikus nyomást a vérben. A beteg máj nem képes elegendő albumint termelni, ami befolyásolja az érrendszeren belüli nyomást és lehetővé teszi a folyadék szivárgását az erekből. Ezenkívül, amikor az albumin szintje csökken, kevesebb kalcium maradhat a véráramban, ami hipokalcémia néven ismert állapothoz vezet.

hypocalcaemia

Hypocalcaemia akkor fordul elő, amikor a vér kalcium mennyisége 8,2 milligramm / deciliter alá esik, amint arról a Cleveland klinikája számolt be. Leggyakrabban a mellékpajzsmirigy működési rendellenessége okozza, amely a vér kalciumszintjének szabályozásához nélkülözhetetlen parathormonokat termel. A hipokalcémia tüneteket okoz az enyhe ismétlődő remegésekről, amelyeket tetanynak neveznek súlyos állapotok, például görcsök, demencia, alacsony vérnyomás és pangásos szívelégtelenség esetén.

Felbontás

A májbetegség által okozott alacsony vér kalciumszint elkerülése érdekében fontos, hogy egészséges májat tartson fenn. A májban belépő vér körülbelül 75 százaléka folyik a vékonybélből, a gyomorból, a hasnyálmirigyből és a lépből származó vért hordó vénába, a Colorado State University szerint. Bár ez a vér tartalmazza a vékonybélben felszívódó összes tápanyagot, tartalmazza az összes felhasznált toxint is. A kábítószerek, beleértve az orvosi rendelvényeket, az over-the-counter-t és az illegálisokat, mind a májon keresztül járnak. Az Ön által fogyasztott alkohol szintén a májba áramlik. Az első szerv, amely ezeket a toxinokat érintik, a máj a kár nagy részét viseli. Annak érdekében, hogy a máj egészséges legyen és fenntartsa a vér kalciumszintjét, elkerülje a túlzott kábítószer-fogyasztást és az alkoholfogyasztást.