A kókuszolaj csökkenti a rákomat?

A kókuszolaj kókuszdióból származó közepes láncú trigliceridzsír. A legtöbb telített és telítetlen zsír, amelyet fogyasztunk, hosszú láncú triglicerid zsírok. Mivel a kókuszolaj közepes láncú, könnyebb a szervezet metabolizálódása, mint a hosszú láncú trigliceridek. 2011-től nincs olyan tanulmány, amely arra enged következtetni, hogy a közepes láncú zsír önmagában képes a rákcsökkentésre, de a közepes láncolatú zsír rákos kezelésként ígéretesnek bizonyul, ha ketogén étrendet alkalmaznak.

Kókuszolaj

A kókuszolaj telített közepes láncú triglicerideket tartalmaz. A hosszú láncú trigliceridek közvetlenül nem léphetnek be a véráramba a béltraktusból. A savasavak segítenek vízben oldódó zsírmolekulákká történő átalakításában, amelyek a nyirokrendszeren keresztül jutnak be a véráramba. A hosszú szénláncú trigliceridektől eltérően a közepes lánchosszúságú trigliceridek nem igényelnek epesavakat az emésztésükre, és a véráramba bejuthatnak anélkül, hogy először át kellene menniük a nyirokrendszeren. A közepes lánchosszúságú trigliceridek tehát könnyebben metabolizálódnak, és a véráramba belépnek olyan módon, ami hasonló a glükóz belépéséhez.

A zsír, mint rákkezelés

A rákos sejtek olyan egyszerű sejtek, amelyek a legjobbak a glükózon. Nem tisztázott, hogy a zsírt energiaforrásként használják-e. Tehát elméletileg a magas zsírtartalmú étrend ellenséges környezetet teremthet a rákos sejtek számára. Az agy azonban nem használhat zsírt üzemanyagként. Amikor a glükóz korlátozott, az idegek keton testeket, a zsíranyag-anyag melléktermékét használják energiaforrásként. A rákos sejtek nem rendelkeznek mechanizmusokkal a ketontestek metabolizálásához szükséges extra mitokondriumok vagy sejtmotorok létrehozására.

A Ketogenic Diet

Dr. R.M. Wilders kifejlesztette a ketogén étrendet az 1920-as években, epilepsziás gyermekek rohamok kezelésére. Az étkezés napi 10-15 g-ra korlátozza a szénhidrátokat, a fehérje pedig 1 g / testsúly kilogrammonként. A fennmaradó kalóriák zsírból származnak. 2011-től a Würzburg Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Klinikája az étrendet a rákbetegségben szenvedő betegek kezelésére használja fel. A meglévő kutatások azt mutatják, hogy egy ketogén diéta megakadályozhatja a rák kialakulását (4, 5, 6)

Kókuszolaj mint rákkezelés

A kókuszolaj telített zsír, és a telített zsírok kevésbé valószínűek, mint a telítetlenek, és rákot indukáló vegyi anyagokat képeznek. Tehát a kókuszolaj káros hatása először is megelőzheti a rákot. A rákos betegek számára adott ketogén diéta gyakran tartalmaz közepes láncú trigliceridek nagy százalékát, mivel ez a zsír-összetétel tűnik a leghatékonyabbnak a rák növekedésének csökkentésében. De 2011-től senki sem tudja a pontos szerepet a közepes láncú trigliceridek szerepében a rák kezelésében.