A legjobb gyakorlat a kopdosok számára

A gyakorlat segíthet a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tüneteinek enyhítésében. Az aerob testmozgás különösen előnyös. A nemzeti zsidó egészségügy szerint a COPD-vel rendelkező emberek néha csökkentik a fizikai aktivitást, mert aggódnak, hogy nem lélegzik le. Azonban a rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy ez az állapot jobb lélegezni és jobban érezze magát. Mielőtt elkezdené edzésprogramját, mindenképpen ellenőrizze orvosával, aki azt javasolja, hogy oxigént használjon, ha gyakorol.

A gyakorlatok előnyei

A gyakorlat segíti a COPD-szel kapcsolatos tüneteket. Segít a vérkeringésében és javítja az állóképességet, így többet tudsz elérni, anélkül, hogy leállsz vagy fáradtál. A gyakorlat emellett növeli az energiaszintjét és csökkenti a légszomjat. Ez a hozzáadott előnye a szív megerősítésének, a vérnyomás csökkentésének és az alvás javulásának. Kezdje lassan egy edzésprogramot. A Cleveland Klinika azt javasolja, hogy fokozatosan dolgozzon 20-30 percig tartó edzésen. Gyakorlat heti legalább három-négy alkalommal.

Aerob testmozgás

Az aerob testmozgás nagyon hasznos a COPD esetében. Ez a fajta testmozgás, amely nagy izomcsoportokat alkalmaz, erősíti a tüdőt és a szívet. Segít a szervezetnek az oxigén jobb felhasználásában, és csökkenti a pulzusszámát. Javítja a légzést, mert a szív nem kell keményen dolgoznia a gyakorlat során, a Cleveland Klinika szerint. Néhány példa az aerob testmozgásra: gyaloglás, kerékpározás, korcsolyázás, vízi aerobic és alacsony hatású aerobik.

Gyakorlatok megnyújtása és megerősítése

A stretching egy olyan gyakorlat, amely számos előnyben részesíti a COPD-t. Segít javítani a rugalmasságot és a mozgástartományt. A nyújtás az izmokat felkészíti a testmozgásra, ami segít megelőzni az izomtörést és megelőzni a sérülést. A gyakorlatok erősítése az izomszűkülést jelenti, amely többször történik. A felső testerősítő testmozgás előnyös a COPD betegek számára, mivel javítja a légzőszervek erejét.

Köhögés gyakorlása

Gyakorolj egy köhögést, hogy tiszta legyen a tüdeje. Kezdje el ülni egy székben. Lazuljon el. Hajlítsa a fejét kissé előre. Mindkét lábat szilárdan a padlóra kell helyezni. Lélegezz mélyen és lassan. Tartsa lenyomva három másodpercig, ha lehetséges. Nyissa ki a száját egy kicsit, és köhögni kétszer. Végy lélegzetet, majd ismételje meg a gyakorlatot két-négy alkalommal.

Átkozott ajak légzés

Az átszúrt ajaklégzés segíthet a tüdejében lerakódott levegő felszabadításában. Segít a légszomj megszüntetésében és javítja a szellőzést. A legkedvezőbb idő a csípős ajaklégzésre akkor van, amikor nehéz feladatként jársz, mint például emelés, lépcsőfokozás vagy hajlítás. Ehhez a gyakorlathoz az Amerikai Tüdőszövetség azt javasolja, hogy a váll és a nyak izmainak lazítson. Lassan lélegezzen be két számra, miközben a szád zárva van. A normális lélegzet csak annyit kell tennie. Ha ez segít, számold magadnak: “Inhalálj egyet, kettőt.” Öltöztesd az ajkádat, ahogyan egy gyertya lángot hozsz. Lassan lélegezzen ki az átkozott ajkakkal, miközben négyet számít. Ha ez segít, számold magadnak: “Exhale, egy, kettő, három, négy.