A sárgarépalevírás toxicitása

A sárgarépalevél növelheti látását, meggátolhatja egyes rákos megbetegedéseket, és megadhatja testének alapvető tápanyagait, beleértve az A és C vitaminokat is. Azonban túl sok sárgarépalé megsemmisítheti a bőre narancssárga színét, növelheti vércukorszintjét és zavarhatja bizonyos gyógyszereket.

A-vitamin

A sárgarépa levét A-vitamin betáplálják béta-karotin formájában. Bár nem mérgező, túlzott mennyiségű béta-karotin okozhatja a bőre sárga-narancssárga színt. Ez nem fog neked betegedni, de az emberek furcsán nézhetnek rád. Ha ez megtörténik, csökkentse az adag mennyiségét, vagy hagyja abba a sárgarépaleveget, és a szín végül eltűnik.

Szénhidráttartalom

Ha cukorbetegsége van, egy maroknyi nyers sárgarépa nem sok hatással lesz a vércukorjára, de egy csésze sárgarépalé. Egy csésze sárgarépalé több mint 21 gramm szénhidrátot tartalmaz, több mint egy adag szénhidrátot. A túl sok sárgarépalé és más szénhidrátok fogyasztása az ételben magas vércukorszintet eredményezhet. Ha szereted a sárgarépalémet, beszélj a dietetikusoddal vagy az egészségügyi szolgáltatóval, hogy tanácsot adjon arról, hogy miként illessze be étkezésébe.

Bakteriális toxinok

Az USA Food and Drug Administration szerint a sárgarépa lé tartalmazhat olyan toxinokat, mint például a botulinum baktériumok, ami ételmérgezést okoz. Az alacsony savtartalom megköveteli, hogy a sárgarépalét pasztőrözzük és hűtve tartsuk a káros baktériumok növekedésének megakadályozására. Ha a saját sárgarépát gyúrja le, alaposan mossa le vagy hámozza le őket, tárolja a gyümölcslevet a hűtőszekrényben, és egy-két napon belül itassa meg, hogy megakadályozza a betegséget.

Kálium és K-vitamin

A sárgarépa lé nagymennyiségű káliumot és K vitamint tartalmaz. A túlzott mennyiségű tápanyagok fogyasztása általában nem jelent problémát, hacsak nincs vesebetegsége vagy bizonyos gyógyszereket szed. Ha a vesék nem működnek jól, túl sok káliumot lehet felépíteni a vérben, olyan állapot, amely hiperkalémia néven ismert. Ha ez megtörténik, hányingert tehet és szabálytalan szívdobbanást okozhat. A kálium szintén gátolja az ACE-gátlókat, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszereket. A K-vitamin segít vérrögképződésben, és a túl sok mennyiségű sárgarépalé moshatja az antikoaguláns gyógyszereket. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha aggodalma van.