Az agytumor figyelmeztető jeleit és tüneteit

Az agyban kezdődő agydaganatokat elsődleges agydaganatoknak nevezik, és lehetnek vagy nem is rákosak. Más agydaganatok merülnek fel, ha a szervezet másik helyéről származó rák terjed vagy metasztatizálja az agyat. Ezek az metasztatikus agydaganatok 4-5-ször gyakoribbak, mint az elsődleges agydaganatok. Számos tényező befolyásolja az agydaganatok jeleit és tüneteit, beleértve a daganat méretét és az agy helyét. A tünetek olyan finomak lehetnek, mint egy tartós, tompa fejfájás vagy gyengeség, mint egy test egyik oldalán.

Fejfájás

A fejfájás gyakori agydaganat esetén. A daganatokhoz kapcsolódó fejfájás gyakran unalmas és állandó. A köretlen fejfájás kevésbé gyakori. A fejfájás általában a legfájdalmasabb a reggeli és a nap folyamán javul. Az agydaganatok által okozott fejfájás jellemzően nem súlyos, de idővel így válhat. A fájdalom fokozódhat olyan tevékenységekkel, mint a hajlítás, köhögés vagy tüsszentés. Sokan fejfájást tapasztalnak, és a legtöbb fejfájást nem agydaganatok okozzák. Ha azonban jelentős változást észlel a fejfájás mintájában vagy a tünetekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

Személyiség és mentális változások

Személyiségváltozások, hangulatváltozások és a szellemi működés csökkenése előfordulhat agydaganat esetén. Ezek a változások lehetnek finomak vagy drámaiak, kezdve a lelki aktivitás lelassulásától kezdve a hallucinációkig. Egyes agydaganatok képesek memóriazavarokat okozni. Egyes agydaganatok olyan tüneteket okoznak, amelyek utánozzák a depressziót, például a csökkent energiát, a szokásosnál nagyobb alvást és a mindennapi tevékenységekben való érdeklődést.

A rohamok

Sok agydaganatos embernél a betegség folyamán bizonyos pontokon rohamot tapasztalnak. A rohamok enyhék vagy súlyosak lehetnek. A lefoglalás görcsöket vagy lábszárat okozhat, vagy az egész testet általánosságban rázza és áthalhatja. A roham lefolyása az agy daganatának helyét tükrözi. Az első alkalommal bekövetkező roham egy olyan felnőttnél, akinek nincs nyilvánvaló oka – ilyen például a fejsérülés – jellemzően az agytumor valószínűségének vizsgálatához vezet.

Hányinger és hányás

Hányinger és hányás alakulhat ki agydaganat esetén az agyon belüli megnövekedett nyomás következtében. Hányinger vagy hányás, melyet a helyzet hirtelen megváltozása vált ki, például gyorsan átfordul az ágyban, sugallja az agydaganat lehetőségét. A hányás hányinger nélkül jelentkezhet. Bár a legtöbb hányinger és hányás nem kapcsolódik az agydaganathoz, ha az agyi tumor egyéb lehetséges tünetei – mint például a fejfájás vagy az újonnan diagnosztizált görcsök – kíséri, akkor gyanúsabbnak tekintik.

Stroke-szerű tünetek

Stroke-szerű tünetek jelentkezhetnek abban az esetben, ha az agydaganat a szövetek megsemmisítésével vagy az agy bizonyos részében történő nyomással megzavarja a normál működést. A tapasztalt tünetek azt mutatják, hogy az agy mely része érintett. Például, a kar, a láb vagy az egyik oldalán fellépő zsibbadás vagy gyengeség fordulhat elő, és idővel gyakran romlik a tumor növekedésével. A látás és a beszéd problémái, mint az elmosódott beszéd, más példák az agydaganat tüneteire, amelyek utánozhatják a stroke-ot.