Az alacsony nátrium hatása az időseknél

A szervezet megváltozása a szervezetben a folyadékok és elektrolitok egyensúlyában befolyásolja az életkorát. A diuretikumok, a fájdalomcsillapítás, az antidepresszánsok vagy egyéb vényköteles gyógyszerek is megváltoztathatják a folyadék egyensúlyát. Az alacsony nátrium tünetei nem jelennek meg mindaddig, amíg a vér nátriumszintje veszélyes pontba nem esik, az amerikai családos orvos 2000. június 15-i számának cikke szerint. Bár bizonyos viselkedési vagy kognitív változások alacsony nátriumszintre utalhatnak, az egyetlen módja annak, hogy igazolják, hogy alacsony a nátrium vagy a hyponatraemia, vérvizsgálatokon keresztül történik. Az orvosnak rendszeresen ellenőriznie kell a nátriumszinteket, ezért az orvosi ellátás rendszeres részét kell képeznie.

A neurológiai változások közé tartozik az alacsony nátrium, az elektrolit, amely befolyásolja a folyadék mennyiségét, idegeit és izomfunkcióit. Az összetévesztés, a dezorientáció és az álmosság – az alacsony nátriumszint gyakori tünetei – más idegrendszeri betegségek tünetei lehetnek, mint az érrendszeri dementia vagy az Alzheimer-kór. Ha hosszútávú gondozási létesítményben vagy kórházban tartózkodik, különösen hajlamos lehet az alacsony nátriumszintre a napi rutinok változásai miatt. A folyamatos zavar és az alacsony energia szintek jelezhetik, hogy krónikusan alacsony a nátrium. A folyadékbevitel és a kognitív állapot ellenőrzése a gondozás fontos szempontjai.

Az émelygés alacsony nátriumszint jele lehet. Ha hányás vagy hasmenés miatt hányás vagy reakciója van a gyógyszerekkel, akkor az elvesztette a nátriumot. Túl sok víz fogyasztása a folyadékok károsodásának ellensúlyozásához hozzájárulhat az alacsony nátriumszinthez. A folyamatos rossz közérzet – a fizikai kényelmetlenség általános érzése – jelezheti, hogy a nátrium szintje krónikusan alacsony.

A szívműködés befolyásolja a testben lévő folyadékok mennyiségét. A szívbetegség az alacsony vér nátriumszintjét eredményezheti. A májelégtelenség befolyásolhatja a véráramban lévő nátrium mennyiségét is. Az agyszövetekben a folyadék felhalmozódása által okozott fejfájás a hyponatraemia gyakori tünete. Azonban nem tapasztalhat fejfájást, amíg a vér nátriumszintje nagyon alacsony szintre esett. A fejfájás súlyos hyponatraemia vagy más súlyos betegség jele lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Időseknél a veseműködés megváltoztatása befolyásolhatja a test vizelet koncentrálódását és a nátrium-nátrium feldolgozását. A nátrium egy elektrolit, olyan vegyület, amely elektromos jeleket ad az idegeknek és az izmoknak. A hyponatraemia késői stádiumában lehet, hogy feszültség, nyugtalanság és más jelek vannak, amelyek az idegrendszert érintik. Az alacsony nátrium tünetei gyorsan kialakulhatnak, ha a nátriumszint csökken.

A súlyos hyponatraemia elveszítheti a tudatot és a légzőszervi működést. Az agy gyorsan megduzzadhat, ha a nátriumszint túl alacsony. A súlyos hyponatraemia olyan sürgősségi betegség, amely azonnali beavatkozást igényel a folyadék és az elektrolit egyensúlyának helyreállítása érdekében.

A folyadékok és a nátrium egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében az orvosa javasolhatja az Ön által alkalmazott olyan gyógyszerek módosítását, amelyek hatással lehetnek a nátrium szintjére. Lehet, hogy csökkenteni kell a folyadékbevitelt, vagy növelni kell a felhasznált só mennyiségét. Forduljon orvosához a teljes orvosi értékeléshez, ha nemrégiben megváltozott a mentális állapota, az energia szintje, az idegi funkció vagy a szomjúság.

Zavartság, diszorientáció és álmosság

Hányinger és rossz közérzet

Fejfájás

Nyugtalanság és görcsösség

Kóma és légzéselhárítás

Megelőzés