Három helyen, ahol a szénhidrát a testben van tárolva

A szénhidrátok a szervezet leghatékonyabb üzemanyagforrása, és ez az egyetlen üzemanyagforrás bizonyos életképes szövetekhez, mint például az agyad és a vérsejtek. Ezért a szervezetnek módja van arra, hogy tárolja a szénhidrátot, amelyet enni fog a jövőben használni. Ezek a szénhidrátok különösen fontosak olyan helyzetekben, amikor a szervezet nem rendelkezik egyszerű cukortartalommal – például egy éjszakai gyorsulást követően -, vagy ha nagy mennyiségű tüzelőanyagot éget, például a nagy intenzitású edzés során. A szervezet szénhidrátot tárol glikogén formájában a májban és az izmokban. Ezenkívül a szervezet átalakítja a felesleges szénhidrátokat, hogy a zsírszövetben tárolódjanak.

A szénhidrátok emésztése és felszívódása

Az Ön étrendje egyszerű és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok, mint például a fehér asztali cukor, egy vagy két cukormolekulát tartalmaznak, míg a teljes gabonákban és burgonyákban található összetett szénhidrátok legfeljebb egymillió cukormolekulát tartalmaznak. A nyálban szelektált enzimek összetörik a komplex szénhidrátokat egyszerű kétcukor szénmolekulákká a szájban. A hasnyálmirigy és a vékonybél is titrálja az enzimeket, hogy tovább szüntesse meg a két cukor szénhidrátot egyetlen cukor szénhidrát formájában. A vékonybélben lévő sejtek felszívják ezeket a cukrokat a véráramba, ahol az izmokba, a májba, az agyba és más test szöveteire utaznak, hogy hatékony működést biztosítsanak a sejtek működéséhez. A nem azonnal szükséges cukrok késõbbi felhasználásra kerülnek.

Májglikogén

A májban tárolt glikogén elsősorban a vércukorszint fenntartását szolgálja egy éjszakai gyorsulás alatt. A vércukorszint változásai bizonyos hormonokat, például inzulint, glukagont és epinefrint aktiválnak vagy deaktiválnak az enzimek jelzésére a glikogénszintézis vagy bomlás serkentésére, az üzemanyag állapotától függően. Például egy alacsony vércukorszint egy éjszakán át tartó éhezés során magas glükagonszintet, alacsony inzulint és magas epinefrint eredményez, ami növeli a vércukorszint fenntartását és a szövetek tüzelőanyag-tartalmát. Alternatív megoldásként a magas szénhidráttartalmú étkezésből származó magas vércukorszint növeli az inzulint, amely aktiválja a glikogénszintézist és a tárolási enzimeket.

Izomglyogén

A testben lévő glikogén teljes mennyiségének nagy része az izmaidban létezik. A máj glikogénjével ellentétben az izomgikogén-lebomlás nem növekedik kifejezetten az éhezés miatt. Ehelyett az izomgikogén-meghibásodás az ATP vagy az adenozin-trifoszfát iránti keresletre adott válaszként nő a sejtenergiához. A kereslet különösen magas a nagy intenzitású edzés során, mint például a sprintelés vagy súlyemelés, amelyek csak szénhidrogéneket használhatnak az üzemanyag számára. A magas szénhidráttartalmú étkezésből származó emelkedett inzulinszint növeli az izom glükózfelvételét, ami növeli az ATP szintézist, csökkenti az izomsejtek energiaigényét és lehetővé teszi a glikogén szintézis enzimek glikogén képződését.

Carbons tárolt zsírszövetben

Ezenkívül bizonyos köztes molekulák a szénhidrátanyag metabolizmusában zsírrá alakíthatók és zsírszövetben tárolhatók. Miután felszívja az egyszeri cukor szénhidrátot a véráramba, szövetének tovább kell bomlasztania a cukrot az ATP-be, amely az Ön sejtjeinek energiája. Ez a folyamat a mitokondriumok számos enzimatikus reakcióját vonja maga után. Attól függően, hogy mennyi energiára van szükséged, ezen folyamat közbenső molekuláinak eljuttatása és trigliceridek átalakítása a zsírszövetben. Ha az energiaigénye alacsony és a cukorellátás magas – pl. Ha tévét nézel és több cukorkát is fogyaszt – akkor az extra cukrok megkezdhetik a lebomlási folyamatot, de végül elszállítják és tárolják zsírszövetként.