Mi a jó kalciumszint?

A csontok lehetnek az első dolog, ami eszébe jut, amikor kalciumra gondol, de a kalcium más feladatokat is végez a testben, az erős csontok építése mellett. A kalcium segít az idegimpulzusok átadásában és az izomösszehúzódás szabályozásában. A kalcium körülbelül 99 százaléka tárolódik a csontokban, mindössze 1 százalékkal a vérben, idegekben, izomban és más szövetekben. A vérben lévő kalcium kötött és nem kötött formában létezik. A nem kötött formát szabad vagy ionizált kalciumnak nevezik. A közös vérvizsgálatok közé tartozik a teljes és szabad kalcium.

Teljes kalciumtartományok

A kalciumszintek változása az idős korban változik. Felnőttek esetében a normál kalciumtartomány körülbelül 8,5-10,5 mg / dl. A 45 évnél idősebb nőknél azonban a szintek kissé növekednek egészen a 75 éves korig, amikor fokozatosan csökkennek. A különböző laboratóriumok különböző normál tartományokat sorolnak fel, de jellemzően kevesebb mint 0,5 mg / dl.

Ingyenes kalcium

A szabad kalcium a kalcium egyetlen aktív formája a sejten kívüli folyadékban, ami a kalcium állapot legmegfelelőbb mutatója a szervezetben. Az összes kalcium körülbelül fele általában szabad kalcium formájában van. A normál szabad kalciumszintek felnőttek körében körülbelül 4,5 és 5,1 mg / dl között vannak. A teljes kalciumszinthez hasonlóan a normál tartományok laboratóriumi körülmények között változhatnak. Beszélje meg kezelőorvosával annak megállapítását, hogy a szabad kalciumszint aggodalomra ad okot.