Mi a kátrány szappan?

A kőszénkátrány szénből származik. Ez a fekete, folyékony melléktermék a lepárlási folyamatból. Ez a fekete folyadék antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket különböző bőrfeltételek kezelésére használnak. Samponok, krémek, krémek, szappanok és kenőcsök formájában készíthető. Bár viszonylag biztonságos, vannak mellékhatások is. Ezenfelül aggodalomra ad okot, hogy a kőszénkátrány szappan rákot okozhat.

Tulajdonságok

Mind a Mayo Klinika, mind az “A kőszénkátrány igazsága” szerint a kátrány szappan hidratáló, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antiparazitikus tulajdonságokkal rendelkezik. A kőszénkátrány rendkívül vastag és viszkózus. Erős, kellemetlen szagú. A kátrányból készült szappanok fekete színűek és jellegzetes illatuk van. Az Eczema.net szerint számos anyagot is megfesthet.

Bőrbetegség kezelés

A Mayo Clinic szerint a bőrgyógyászok kémiai kátrány szappant írnak elő, hogy segítsenek különböző bőrbetegségek, például pikkelysömör, ekcéma, pattanás, seborrhea dermatitis, rüh és gyűrű kezelésére vagy megelőzésére. A gyulladásgátló tulajdonságok segítenek enyhíteni a gyulladást és viszketést ezekkel a betegségekkel kapcsolatban, és a kátrány szappan segíthet lassítani a seborrhees dermatitisben észlelt gyors bőrsejt növekedést, az amerikai családi orvos szerint. Néha a kőszénkátrányt más gyógyszerek után használják. Például a szeborrhea dermatitiszhez tapadó léptékhez először olajjal kell lágyulni, majd kőszénkátrányos samponnal eltávolítani. A gazdasági szakértő szerint a kőszénkátrány szappannal is megölheti és visszaszoríthatja a fejléceket.

Karcinogén aggodalmak

Fennáll annak a vitája, hogy a kőszénkátrány a kőszénkátrányban szappannal rákot okozhat. A DermNetNZ szerint az állatokon végzett vizsgálatok során a bőrrák növekedése nőtt a kőszénkátrány hatására, de az emberi vizsgálatok nem mutattak fokozott előfordulást. Ezenkívül a Szövetségi Gyógyszerészeti Hivatal azt állítja, hogy nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kőszénkátrányban lévő kőszénkátrány alacsony koncentrációi rákkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mellékhatások

A széntartalmú szappanok bizonyos mellékhatásokkal járnak, különösen az érzékeny bőrre. Míg az irritált bőr kezelésére gyakran használják, a kátrány szappan valójában pirosságot és irritációt okozhat egyes személyeknél. A kátrány szappan használata növelheti az egyén napfénnyel szembeni érzékenységét, növelve a napégés veszélyét. Óvatosan kell eljárni a napsugárzás elkerülésére és a napsugárzók használatára a kátrány szappan használatakor. Bár a kőszénkátrány szappan könnyen lemossá válik és a maradékot nem hagyja el, a Mayo Clinic szerint a kátrány szappan összetevői legalább 24-72 órán keresztül aktívak maradnak a bőrön.

Kőszenes szappan felhasználása

Bár a kőszénkátrány szappanot alkalmazzák a bőrbetegségek kezelésére, nem szabad fertőzött, hólyagos, nyers vagy nyirkos területeken használni. Amikor a szappant közvetlenül a bőrre helyezi, tegyen elegendő mennyiséget az érintett terület jól mossa, dörzsölje finoman, majd öblítse le. Általában a felnőttek az érintett területet naponta 1-2 alkalommal mossák. A szappant általában szobahőmérsékleten, hőtől és közvetlen fénytől távol tartják. A Mayo Klinika szerint fontos megjegyezni, hogy a valódi kőszénkátrányú szappanok policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmaznak, és a legtöbb területen receptre van szükség.