Mi a koleszterin gyűrű?

A szem koleszterin gyűrűi, más néven szaruhártya arcus, zsírok lerakódása a szeme tiszta része, a szaruhártya néven ismert. A szem színes része előtt fehér vagy világosszürke ív vagy teljes kör alakul ki. Az életkorától és a kórtörténettől függően a koleszterin gyűrű a szemében egészségre veszélyes lehet vagy nem.

Koleszterin típusok

Az emberi testnek szüksége van a koleszterin működésére. Az összes sejt külső rétege ezen összetevője segíti bizonyos vitaminok és hormonok emésztését és termelését. A koleszterin két fő típusra oszlik. Az LDL, amely alacsony sűrűségű lipoproteinekre utal, főleg zsírokból áll, és “rossz” koleszterinként ismert. A HDL vagy a nagy sűrűségű lipoproteinek többnyire fehérjékből állnak, és ezeket “jó” koleszterinnek nevezik. Túl sok LDL okozhat elzáródásokat az artériákban és növeli a szívroham kockázatát. A szaruhártya arcus a magas vér koleszterinszintjének mutatója lehet.

Koleszterin gyűrűk az öregedéssel

A koleszterin gyűrűk meglehetősen gyakoriak az öregedéssel. Idõsebb felnõtteknél ez a gyûrû arcus senilis néven ismert. Az 50 évesnél idősebb emberekben előforduló koleszteringyűrűk általában nem tekinthetők aggodalomra okot adónak, mivel gyakran előfordulnak normális öregedéssel. A “Szemészeti Tankönyv” szerint a 40-60 évesek 60 százaléka arcus senilis, és szinte mindenki 80 évesnél idősebb ilyen állapotban. Míg a koleszterin gyűrűk elég magasak ahhoz, hogy szabad szemmel láthassák őket, nem zavarják a látást.

A magas koleszterin jele

Az 50 évnél fiatalabbaknál a szaruhártya arcus a magas koleszterinszint jele lehet. Mivel az arcus bizonyítja a korai zsírlerakódásokat a szaruhártyában, a vérmintát kell rendelni a vér koleszterinszintjének ellenőrzésére. Egy 2007-es “Atherosclerosis” tanulmány szerint más olyan tényezők is, amelyek egy korábbi korban okozhatnak arcuszt, közé tartozik a cukorbetegség, a dohányzás, a vérnyomás és az alkoholfogyasztás.

Érzékelés

Sok esetben a koleszteringyűrű kimutatásának egyetlen módja egy szemvizsgálat. A koleszterin gyűrűk nem okoznak olyan tüneteket, mint a fájdalom vagy elmosódott látás. Ha kezelőorvosa észreveszi, hogy arcusszal rendelkezik, javasolhat vérvizsgálatot a koleszterin szintjének ellenőrzésére.