Mi a kortizol előnyei?

A kortizol egy hormon, amelyet a mellékvese a reggeli pici óra alatt kiválaszt. A kortizolt “stressz-hormonnak” is nevezik, mivel képes arra, hogy segítsen alkalmazkodni a stresszes “küzdelem vagy repülés” helyzetekben. Azonban, ha a kortizol hosszú távon szabadul fel, akkor hátrányosan befolyásolhatja egészségét, állítja a MayoClinic.com.

Többet a cortisolról

A kortizol egy szteroid hormon, amelyet a mellékvesekéreg szekretál, mindkét vese tetején. Agyalapi mirigyük az agyban található, meghatározza, hogy mennyi kortizol szabadul fel, ez egy személytől a másikig terjedhet. A kortizol előnyei közé tartozik a vérnyomáscsökkentés, csökkent gyulladás és erősebb immunrendszer. Ez a stresszcsillapító hormon a fehérje táplálékká alakul át, amikor a traumatikus események által kiváltott fizikai vagy pszichológiai stressz alatt áll, a Columbia Egyetem Egészségügyi Rendszere szerint. Miután az agya már nem érzékeli a helyzetet, mint fenyegető, a kortizolszintek normális szintre térnek vissza. A kortikoszteroidok, szintetikus kortoszol-szerű gyógyszerek bizonyos egészségügyi állapotok kezelésére is használhatók.

kortikoszteroidok

A szintetikus kortizolszerű gyógyszerek közé tartozik a dexametazon, a prednizolon és a betametazon. Ezek beadhatók helyi úton vagy orálisan vagy injekció vagy inhalátor segítségével. Ezeknek a gyógyszereknek a kezelése során a pikkelysömör és más bőrbetegségek, az asztma, a lupus, az ízületi gyulladás, az Addison-betegség és bizonyos rákos megbetegedések, például a leukémia és a lymphoma között szerepelnek.

Folyamatos stressz

A kortizolnak megvannak a maga előnyei, de a folyamatos, hosszú távú stressz miatt a mellékvesék túlságosan nagy mennyiséget termelhetnek a hormonból, ha a “harci vagy repülés” válasz folyamatosan bekövetkezik a MayoClinic.com szerint. A felesleges kortizol és más stressz hormonok számos egészségügyi komplikációra nyitottak, beleértve az elhízást, a szívbetegséget, az alvási nehézséget, a depressziót és a memóriaproblémákat. Stresszkezelés — egészséges táplálkozás, sok alvás, rendszeres gyakorlás és törekvés a pihenésre és a másokkal fennálló kapcsolatok megszerzésére – segíthet a kortizol szintjének szabályozásában.

Egyéb információk

A kortizol a súlycsökkentő ipar érdeklődésének középpontjában áll, mivel a hormon gyakran felelős a hasi zsigeri súlygyarapodásért. A táplálékkiegészítő marketingszakemberek elősegítik a “kortizol blokkolókat”, amelyek állítólag segítenek a testsúlycsökkentésben. A MayoClinic.com táplálkozási szakember, Katherine Zeratsky azonban kijelenti, hogy a kortizol és a testtömeg-gyarapodás közötti kapcsolatot nem bizonyították véglegesen, és hogy az egyesült államokbeli Kereskedelmi Bizottság a 2000-es évek közepén tűz alá vette az egyes kereskedőket, akik hamis és félrevezető állításokat tettek a ” Kortizol blokkoló “termékek.