Mi a különbség a teljes kiőrlésű gabonából és a dúsított lisztből?

A dúsított lisztből készült kenyerek, tekercsek és egyéb sült termékek kellemes, puha, fehér textúrájúak – könnyebben emészthetőek. Azonban, amikor kiválasztják a gabonákat, amelyek az ételeket, a teljes kiőrlésű élelmiszerek a jobb választás. Az egész gabonakészítmények az étkezési rostot, a szénhidrátot, amely növeli az egészségét.

Különbség

Az egész gabonakészítmények az egész gabonamagból készülnek. A finomított lisztet viszont őrlik, hogy levágja a korpa és a csíra gabonáját. Ennek eredményeként sok liszt B-vitamin és vas elveszik az őrlési folyamat során. A dúsított liszt finomított liszt, amellyel a tápanyagok egy részét visszaadják a gyártó. A szövetségi szabályzat szerint minden egyes dúsított lisztnek 2,9 milligramm tiamint, 1,8 milligramm riboflavint, 24 milligram niacint, 0,7 milligrams folsavat és 20 milligramm vasat tartalmaz. A dúsított liszt hozzáadott kalciumot is tartalmazhat. Azonban az egyik dolog, amit nem lehet visszafordítani a finomított szemekhez, az étkezési rost. A rostanyag a teljes kiőrlésű élelmiszerek egyik jellemzője, amely értékes egészségügyi előnyökkel jár.

Rost

A szálak teljes gabonafélékbe való felvétele talán leginkább a dúsított lisztből készülteket különbözteti meg. A diétás rost az a növény része, amelyet nem lehet megemészteni vagy felszívni, az emésztőrendszeren keresztül nagymértékben érintetlenül mozog. A rost megakadályozza a székrekedést, és rendszeresen tartja a bélmozgását. Azt is csökkenti a diverticulitis és az aranyér megbetegedésének kockázatát, állítja MayoClinic. A magas rosttartalmú étrend szintén csökkentheti a magas vér koleszterinszintjét, csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Példák

Az egyik legjobb módja annak, hogy megnézzük, hogy a teljes kiőrlésű gabonából és a dúsított lisztből álló áruk összehasonlításakor olvashatóak-e a táplálkozási tények címkéi. A dúsított rostanyagból készült, népszerű márkájú fehér kenyér két szelet 140 kalóriát és 2% -a napi értéket tartalmaz az étrendi rostokhoz, amely 2000 kalóriás étrenden alapul. Napi értékük 30% -át adják a kalciumnak, a tiamin napi értékének 15% -a, a D-vitamin, a niacin és a folsav napi értékének 10% -a, a vas és a riboflavin napi értéke 8% -a. Két szelet teljes kiőrlésű kenyér ugyanabból a sült élelmiszergyártóból 130 kalóriát és napi 16 százalékát adja a szálaknak. Napi értékének 15% -át kapja a kalciumra, a vas, a D-vitamin, az E-vitamin, a tiamin, a B-6-vitamin, a B-12-vitamin, a niacin, a cink és a folsav napi értéke 10% -a; A riboflavin napi értéke.

Választások

Az egész szemű ételek egyszerűen jobb választás, ha ételeit tervezed. A MayoClinic.com idézi a 2010-es étrendi irányelveket az amerikaiak számára, amely azt ajánlja, hogy a gabonafélék 50 százaléka az egész gabonát fogyasztja. A teljes búza kenyérre és egyéb sült termékekre történő átállás jó kiindulási pont. Különböző új, teljes értékű gabonafélék közül választhat, mint például a vad és barna rizs, a bulgur, a teljes búza tészta, a tönköly, a quinoa, a köles, a hajdina és a hengerelt zab. A pattogatott kukorica, a régóta elismert amerikai snack, egy egész gabonás étel és egy jó rostforrás is.