Mi a szakadt plantar?

Dorland “illusztrált orvosi szótár”, a fasziát mint egy szálas szövedéklemezt vagy sávot, amely egy izom vagy egy másik szerv szervén átnyúlik, a plantar fascia, amelyet aponeurosis plantarisnak is neveznek, a calcaneus belső oldalához kötődik – a sarokcsont – és a lábfej alján lévő lábujjakhoz vezet, melynek következtében a szövet gyulladása következtében a sérült folt részleges vagy teljes szakadása következik be.

Funkció

A lábszár mozgása a lábfej mozgását támogatja. Lemez formájában, szemben a szövetdarab tömegével, a plantar fascia stabilitást biztosít a lépéshez, miközben ösztönzi a helyes sarokvas érintkezést a talajjal. “Emberi anatómia” azt mutatja, hogy a plantar fascia beilleszti a sarokba, majd rajongok, hogy lefedjék a talp talpa teljes csontos részét.

Okoz

A plantar fascia sérülése közvetlenül a stresszhez kapcsolódik. A stresszt túlságosan megerőltető futási edzések okozzák, aerobik és erős sportolók játszanak, de más helyzetek is irritálhatják a szalagot. A sarokról szóló jelentés szerint az elhízás, a rosszul felszerelt cipők és a hirtelen súlygyarapodás a plantar fasciitishez és végül a plantar fascia megszakításához vezet.

Tünetek

A plantar fascia sérülésekről szóló jelentésükben a heel-that-pain.com kijelenti, hogy a sarok és az íj fájdalma gyakran spontán fordul elő olyan egyéneknél, akiknek egy szakadt szájpad van. A sportoló nem folytathatja sportját, mivel nehézségei vannak a nehéz helyzetben. A legnagyobb kellemetlenség a reggeli ágyból való kilépéskor történik. A sarkon a padlóhoz való érintkezés által okozott fájdalom megakadályozza a normál gyaloglást.

Kezelés

Az “Aktuális vészhelyzet diagnosztizálása és kezelése” szerint az első 24-48 órában az emelt lábfejre alkalmazott jégcsomagok segítenek csökkenteni a gyulladást. Ideális esetben a lábnak 3-4 hétig kell maradnia. A korlátozott séta a magas sarkával a leggyorsabb gyógyulási eredményeket hozza, a mancsokat vagy a cukornádot segíti a mobilitásban, és lehetővé teszi, hogy a sarok emelkedő helyzetben maradjon. A lábfej fokozatos használata és nyújtása lassan növeli a rugalmasságot. A gyulladásgátló csökkentheti a fájdalmat és a gyors gyógyulást. A sérülést megindító tevékenység ideiglenes elkerülése megakadályozza a visszaeső tüneteket.

Megelőzés

Figyelembe véve a testeket, a közelgő sérülés figyelmeztető jelei lehetővé teszik az atléta vagy a fitness rajongó számára, hogy ennek megfelelően állítsa be az intenzitási szintet. Ennél is fontosabb, hogy a megfelelő nyújtás megelőzze az edzést vagy a sportot. Amikor felmelegszik az idő, a test izmait és az alátámasztó szöveteket kevésbé hajlamos sérülésre. L A támogató és jól illeszkedő cipők szintén fontos részét képezik minden edzésnek. A biztonságos és egészséges testtömegre törekvés csökkenti a lábak és más testrészek sérülésének esélyét.