Mi a veszélye a kelátot képező réz-kiegészítőknek?

A réz nélkülözhetetlen nyomelem ásvány, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségű szüksége van a normális működésre. Az elemes réz nem jól felszívódik és a nagy dózisok a táplálékkiegészítőkön keresztül általában gyomorhuruthoz és más tünetekhez vezetnek. A kelátt réz különleges típusú ásványi anyag, amely jobban felszívódik és könnyebb a gyomorban, bár tudományos bizonyítékok hiányoznak. Függetlenül attól, hogy túl sok kelátot tartalmaz a toxicitás és súlyos egészségügyi következmények veszélye.

Funkciók és ajánlások

A réz, a vasalommal együtt, hemoglobint és vörösvérsejteket képez a csontvelőben. A hemoglobin oxigént hordoz a vérben. A réz fontos a csont mineralizációhoz, a szív- és érrendszeri egészséghez, az idegi funkcióhoz, az immunitáshoz és az enzimszintézishez. A réz koncentrációja a legmagasabb az agyadban és a májban, de megtalálható a vesékben, a hasnyálmirigyben és a szívben is. Az ösztrogén jelenléte növeli a réz koncentrációját, ezért a terhesség és a hormonkezelés során a legmagasabb értékek. A felnőtteknek ajánlott napi étrendi adag 900 és 1300 mikrogramm között van, a terhességtől és a laktációtól függően. A szoptató nőknek a legtöbb rézre van szükségük ahhoz, hogy elegendő mennyiséget biztosítsanak a gyorsan növekvő újszülöttek számára.

Kelált réz

A kelátos ásványi kiegészítők az ásványi anyagok, aminosavakkal kombinálva. A kelátot tartalmazó réz általános formáját rézglicinátnak nevezik, amely egy molekuláris komplex, amely elemi rézből és az aminosav-glicinből áll. Gyakorlatilag minden ásványi anyag keláttal kiegészítve kapható. A kelátot képező ásványi kiegészítők gyártói gyakran azt állítják, hogy biológiailag elérhetőbbek, mivel a szerves molekulák könnyedén átjuthatnak a béltraktuson keresztül, de jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ez a helyzet az emberi emésztőrendszeren belül. Több kórokoztatott ásványi anyagokra vonatkozó humán kutatásra van szükség, mielőtt konkrét egészségre vonatkozó állítások elvégezhetők.

Potenciális veszélyek

A szerves réz az élelmiszerekben a máj feldolgozásával, biztonságos szállításával és tárolásával történik, míg a réz-kiegészítők – beleértve a kelátképző formákat – nagymértékben megkerülik a májat és közvetlenül belépnek a véráramba, a 2009-es ” Az American College of Nutrition című folyóirata. ” A réz magas vérszintje mérgező, különösen az agy számára. A réz toxicitása összefügg az Alzheimer-kór és a máj cirrhosisával. A túl sok réz felvételére utaló tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, ingerlékenység, szédülés, sárgaság és izomfájdalom. A rákos toxicitás legmagasabb kockázatának vannak kitéve a Wilson-féle betegséggel – ritka genetikai rendellenességgel, melyet a réz gyors felhalmozódása jellemez az agyban és a szervekben.

Javaslatok

A napi ásványi igények kielégítése a tápláló ételek fogyasztásával gyakran biztonságosabb és hatékonyabb, mint az étrendkiegészítők, bár az ásványianyag-szegény talaj a világ minden táján aggodalomra ad okot, mert olyan terményeket és gabonákat eredményez, amelyek kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak. Jó rézforrások közé tartoznak a kagylók – különösen az osztrigák – orgonaszeletek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, szárított gyümölcsök, sötét leveles zöldségek és gyökérzöldségek, például burgonya. Ha réz-kiegészítőket választasz, ne vegye be azokat cink, vas vagy C-vitamin kiegészítõkkel, amelyek gátolják a réz abszorpcióját a bélrendszerben.