Mi a zsírtalanított búzacsíra?

A zsírtartalmú búzacsíra a búzacsíra kivonásával keletkezik. Oldószerként például hexánt vagy petrolétert használunk. A búzacsíra a búzamag alján található, és az embriónak számít, amely új növényt termel. A zsírtalanított búzacsíra gyakran használatos az olyan termékek – mint például a spagetti tészta és a makaróni -, az Egyesült Államok két legnagyobb értékesítő tésztájának gazdagításához.

A zsírtalanított búzacsíra magas fehérjetartalma – 30 százalék vagy annál több – az Audrey Ensminger “Foods and Nutrition Encyclopedia” szerint. A zsírtalanított búzacsíra számos aminosavat is tartalmaz. Ezek közé tartoznak a lizin, a szerin, a prolin, az alanin, a leucin és a tirozin.

A zsírtalanított búzacsíra elsősorban a gabonaalapú termékek ízének fokozására szolgál. Gyakran megtalálható az alacsony zsírtartalmú ételekben, péksüteményekben, kekszekben és gabonafélékben. A zsírtalanított búzacsíragyártók szintén elősegítik a feldolgozott élelmiszerek textúrájának, stabilitásának és tápértékének javítását.

A teljes búzacsíra romlandóbb, mint a zsírtalanított búzacsíra, mert az olajok vagy zsírok a csíra gyorsan elpusztulnak. Az olaj kivonása javítja az eltarthatósági időt.

Amikor eltávolítják a búzacsíra zsíros részét, bizonyos vitaminokat és tápanyagokat is kivonnak. A búzacsíraolaj magas E-vitaminnal és az esszenciális zsírsavakkal. A természetes búzacsíra kb. 10% zsírt tartalmaz.

A “dúsított” élelmiszercímkék részlegesen zsírtalanított búzacsírát tartalmazhatnak, amely elősegíti az előírt mennyiségű riboflavin, vas és tiamin adagolását. A makaróni például ilyen módon “gazdagodik”.

A zsírtalanított búzacsíra kizárólag állati takarmányban volt felhasználva, mielőtt az élelmiszergyártók elkezdték használni a gabona tápértékének kiegészítésére. A rizs, az árpa, a zab és a búza gabona 15 százalékos zsírtalanított búzacsíra 31-69 százalékkal növeli táplálkozási értékét, a G.F. “Advances in Food Research” szerint. Stewart.

Magas fehérje

Íz és textúra erősítő

Hosszabb élettartam

Néhány vitamin elveszett

Részben zsírtalanított búzacsíra

Állat eledel