Mi egy étkezési terv egy 14 hónapos gyermek számára?

Mire 14 hónapos korában a gyermeked elfogyaszthatja a legtöbb ételt, amelyet a többi család eszik. A gyermek első születésnapjáig minden táplálkozási igényét az anyatej vagy a táplálékforma elégíti ki, de ha egyszer belép a kisgyermekkorba, a kiegyensúlyozott étrend rendkívül fontos lesz, hiszen a táplálékából és kalóriáiból a legtöbb étrendből táplálkozik. Ne számíts rá, hogy nagy adagokat fogyasszon – a kisgyerekeknek naponta körülbelül 1000 kalóriára van szükségük, állítja HealthyChildren.org, az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia honlapja. Napi három étkezés tervét, valamint két snacket – egy délelőtt és egy délután.

A szemek egy egészséges táplálék jelentős részét alkotják egy 14 hónapos gyermek számára. Válassza ki a teljes gabonát, például a barna rizst, a zabpehelyet és a teljes kiőrlésű kenyeret, amennyire csak lehetséges. Próbáljon be legalább egy adag gabonát minden étkezésbe, és gyermeke a nap folyamán. A kisgyerekeknek naponta hat adag gabonával kell rendelkezniük, de a kiszolgálás elég kicsi. Például, egy szelet kenyér, 4 evőkanál főtt rizs, gabona vagy tészta vagy 1/4 csésze száraz gabona készít egy adagot.

A gyümölcsök és a zöldségek fontos forrásai számos különböző tápanyagnak és vitaminnak, amelyet a fiatal kisgyermekeknek meg kell tenniük. Változtassuk meg a gyümölcs- és zöldségválasztékot, és próbáljuk magában foglalni egy adag mindegyiküket a legtöbb ételben. Egy 14 hónapos zöldségkori adag körülbelül 1 evõkanál, és egy gyümölcsbevonat egyenlõ egy negyed csésze konzerv gyümölcs, fél darab friss gyümölcs vagy 2 – 4 uncia gyümölcslé. Válasszon 100 százalékos gyümölcslevet, hogy elkerülje a hozzáadott cukrot, és korlátozza gyermeke napi maximum 4-6 uncia gyümölcsléjét, javasolja a Lucile Packard Gyermekkórházat Stanfordban.

A tejtermékek gazdag kalciumot tartalmaznak, ami létfontosságú az erős csontok építésében. A tej a legfeljebb 14 hónapos tejtermék-szükségletet teszi ki 2-3 adagból. A fél csésze tej egy adagot egyenlít. Válasszon teljes zsírtartalmú tejet D-vitaminnal, és korlátozza gyermeke bevitelét napi 16-24 napig, hogy elkerülje a vas hiányát, figyelmezteti a KidsHealth webhelyet. Egyéb egészséges tejforrások is lehetnek sajtok és joghurtok.

A fehérjeforrásoknak a gyermekek napi étrendének legkisebb részét kell tartalmazniuk, az USDA Food Guide Piramis szerint a fiatal gyerekeknek, de még mindig fontos, hogy a gyermeke naponta két-négy adag fehérjét kapjon. Válasszon sovány fehérjeforrásokat, például sovány húsokat, baromfit vagy halat. A bab és a borsó szintén kiváló fehérjeforrás, amely a gyermek étrendjének sokféleségéhez vezet. A 14 hónapos hús adagja 1 uncia, a főtt bab vagy borsó kiszolgálása pedig 2 evőkanál.

Dicsőséges szemek

Gyümölcs és zöldség-gyümölcsös

Dairy Delights

Feltöltés a fehérjével