Mi növeli és csökkenti az anyatej-ellátást?

Az anyatej biztosítja a babának a tökéletes táplálék mennyiséget az igényeinek kielégítésére. Mivel a baba táplálkozási igényei növekednek és megváltoznak, a test olyan tejet termel, amelyet az új követelmények teljesítésére terveztek. A tejelő kínálat növekedni fog, vagy csökkenhet a szoptatással és a rutinokkal szemben, de bizonyos egészségi állapotok és gyógyszerek befolyásolhatják a tejet.

Tejtermelés

A terhesség alatt a mell anatómiája megváltozik, hogy lehetővé tegye az anyatej termelését. Az anyatejet az emlő alveoláiban állítják elő, és tejcsatornákon keresztül szállítják a mellbimbókra. A szervezet tehetõsége és táplálása csecsemõjéhez nagymértékben függ két hormonnal, amelyek jelzik az alveolusoknak, hogy tejeket és az izmokat adnak, hogy a tejet leengedjék. Ezek a hormonok prolaktin és oxitocin.

Frekvencia és időtartam

A tejtermelés a kínálat és a kereslet, vagy pontosabban, a gyakoriság és az időtartam alapján történik. Minél gyakrabban a baba ápolók, annál több tejet termel a szervezet a kereslet kielégítésére. A baba ápolóként az idegvégződéseket ösztönzik arra, hogy az agyból az agyalapi mirigybe küldjenek egy üzenetet, és azt mondják, hogy több, az anyatejhez szükséges hormont szabadít fel. A gyakoribb vagy hosszabb táplálék növelheti a tejkínálatot. Ezzel ellentétben, ha kihagyja a táplálékokat, ha a táplálék rövid, vagy ha a baba nem teljesen üríti ki a mellét, a tejkínálat csökkenhet.

Képletletöltés

A szoptatás során az étrend-kiegészítés egyenlő a kihagyott táplálékkal. Emiatt az étrend-kiegészítés a tejtermelés csökkenéséhez vezethet, vagy ha a formulát a születés után túl korán pótolják, akkor a KidsHealth weboldalának megfelelően a megfelelő tejellátottság meghiúsulását eredményezheti. A tejeskínálat növekedése a gyermek növekvő táplálkozási igényeire nő, ahogy nő, de a tápanyag-kiegészítés elfedi a táplálkozási jeleket, amelyek a megnövekedett tejtermelést indukálják, ami nem megfelelő ellátást eredményez.

Gyógyszerek

Néhány vényköteles gyógyszer befolyásolhatja a tejkínálatot. Az allergia, a fájdalom vagy a születésszabályozás elleni gyógyszer csökkentheti a tejtermelést. Például egy “Contraception” című tanulmányában Dr. M. Tankeyoon, vezető szerző, beszámol arról, hogy az ösztrogén és a progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták jelentősen csökkentek a tejellátásban. Míg egyes gyógyszerek csökkenthetik a tejkínálatot, mások használják annak növelésére. Rendelkezésre áll a receptre szánt gyógyszerek a nők számára, akiknek szükségük van a tejkínálat növelésére vagy újbóli létrehozására. A Metoclopramide, más néven Reglan, olyan gyógyszer, amely néha a tejtermelő hormonok – köztük a prolaktin – felszabadítására is használható. A Reglan hatásossága nőtől nőig változik, és egyes nőknél nemkívánatos mellékhatásokat okozhat. A szoptató anyáknak emlékeztetniük kell egészségügyi ellátójukat, hogy ápolják, mielőtt új gyógyszereket kezdnek a tej ellátás potenciális hatásának meghatározására.

Bár a tejtermelés változásait nagymértékben az anyatej-táplálkozási szokások, a gyógyszerek és a táplálkozási tényezők okozzák, számos orvosi állapot csökkentheti a tejkínálatot. Ezek közé tartozik az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás és petefészek-ciszták. A stressz szerepet játszhat egy új anyatej-termelésben is.

szempontok