Mi okozza a mellékhatásokat?

A dehidroepiandroszteron vagy a DHEA egy olyan hormon, amelyet a szervezet termel és használ, hogy hím és női nemi hormont termeljen. A Maryland-i Egyetem Orvosi Központja szerint a szintek csúcspontja a 25 éves kor körüli életkor, és folyamatosan csökken, ahogy idősebb lesz. A DHEA javítja a szexuális diszfunkciót férfiak és nők esetében, a New York-i Egyetem Langone Medical Center szerint. A DHEA kiegészítőként megtalálható, azonban döntő fontosságú, hogy konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bevenné, mivel ez nem kívánatos mellékhatásokat okozhat.

Az összetévesztés oka

A közönséges meggyőződés az, hogy a DHEA-t természetes módon nyerhetjük ki a vad herénekből. Ez nem igaz, a New York-i Egyetem Langone Medical Center szerint. A Wild yams nem tartalmaz DHEA-t. Az étrend-kiegészítőkben kapható DHEA szintetikusan történik a szójababon található anyagként, mint előfutárként vagy kiindulási pontként. A DHEA egy hormon, nem pedig tápanyag. A tipikus dózis napi 50-200 milligramm, a NYU Langone szerint.

Lehet, hogy rosszindulatú hangulatváltozásokat vált ki

A DHEA enyhíti a depressziót a NYU Langone szerint. Ha azonban diagnosztizálták a bipoláris zavarokat, akkor a DHEA káros hatásokat okozhat, figyelmeztet a MedlinePlus. A DHEA mániákus, ingerlékenységet és rendellenes impulzivitást vált ki a hangulati zavarban szenvedő emberekben, jelenteti a MedlinePlus. A mania az abnormálisan emelkedett energia és hangulat szintjére utal. Kerülje a DHEA szedését, ha kedélyállapotod van, kivéve, ha orvosi felügyelet alatt ezt teszi.

Hormonális egyensúlytalanságok súlyosbíthatók

A policisztás petefészek szindróma akkor jelentkezik, amikor a petefészkek a noradrogént ismert normális férfi nemi hormonokat termelnek. Ez az egyensúlytalanság befolyásolhatja a menstruációs ciklust, és problémákat okozhat a terhesség. Mivel a test DHEA-t használ a nemi hormonok kialakítására, a DHEA-kiegészítők szedése súlyosbíthatja a PCOS tüneteit. Kerülje a DHEA bevételét, ha PCOS van, tanácsot ad a MedlinePlus-nak.

Egyéb aggodalmak

A MedlinePlus azt tanácsolja, hogy a DHEA szedése a májbetegségeket még rosszabbá teheti. Ezenkívül a DHEA befolyásolhatja az ösztrogén működését a szervezetben. Kerülje a DHEA-t, ha ösztrogénérzékeny állapota van, például méh fibroid és ösztrogénérzékeny rák. A DHEA potenciálisan befolyásolja az inzulint – glükózszabályozó hormont. Óvatosan figyeld a vércukorszintjét cukorbetegség esetén, javasolja a MedlinePlus alkalmazását.