Miért fontosak a zsírok az étrendben?

A zsírt gyakran elhízzák az elhízottsági ráták és az extra súlyhoz kapcsolódó problémák, például a szívbetegségek, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség okozta okok miatt, és sokan azt gondolják, hogy a zsírt el kell kerülniük. Tény, hogy a zsírok fontos szerepet játszanak az étrendben számos okból.

A zsírok biztosítják a szervezet energiáját, és tárolási helyeket biztosítanak az energia számára a szervezetben. A zsír szintén segít az A, D, E és K vitaminok átmozgatásában a véráramban és felszívja őket a szervezetbe. A zsír a testhőmérséklet szabályozásához is nyújt szigetelést a test zsírszövetének kitöltésével. A zsírok alapvető zsírsavai szerepet játszanak az agy fejlődésében, a véralvadásban és a gyulladás kezelésében.

Mivel a szervezet nem képes bizonyos esszenciális zsírsavak előállítására, beleértve a linolsavat és a linolénsavat is, az étrendjükre támaszkodva nyújtja őket. A zsír a legerősebb élelmiszer-energiaforrás, 9 kalória energiával minden gramm zsírban – több mint kétszer annyi energiát, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok. Mivel a szénhidrátokból származó kalóriák gyorsan felgyulladnak – általában az első 20 percen belül – teste a zsírraktáraira támaszkodik.

A zsírok három osztályba sorolhatók: telített zsírok, transzzsírok és telítetlen zsírok. A telített zsírok, amelyek általában állati termékekben találhatók, beleértve a húsokat és a tejet is, növelik a szervezet rossz koleszterinszintjét. A transz-zsírok, amelyek a növényi olaj keményítése során keletkeznek, megtalálhatók a sült ételekben, a feldolgozott élelmiszerekben, a süteményekben és a sütőben. A telített zsírokat és transzzsírokat az egészséges étrendben korlátozni kell. A telítetlen zsírok, amelyek a halakban, a diófélékben, az olívaolajban, a repceolajban és a növényi olajban találhatók, “jó zsíroknak” tekinthetők.

Az Ön zsírbevitelének napi kalóriáinak legfeljebb 35 százalékát kell kitöltenie. A 2000 kalóriás étrend esetében napi kevesebb, mint 78 gramm zsírt jelent. Válasszon egészséges, telítetlen zsírokat telített zsírok vagy transzzsírok helyett.

Bár a zsír fontos része az egészséges táplálkozásnak, ugyanolyan fontos, hogy ne túl sokat kapjon, mert nem túl kevés. A túl sok zsírt fogyasztva súlygyarapodáshoz és egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a magas koleszterint is. A napi zsírmennyiség korlátozása az ajánlott adagoláshoz segít annak biztosításában, hogy a zsír előnyei a lehetséges problémák nélkül.

Funkció

Jelentőség

típusai

ajánlások

szempontok