Miért jó a cayenne bors?

A Cayenne paprika a Capsicum növényi család tagja, és mind az orvostudományban, mind az élelmiszeriparban használatos. Tartalmazza a kapsaicin vegyületet, amely a legtöbb hatásért felelős. A kutatások azt mutatják, hogy a cayenne bors számos előnnyel jár a szervezetben, a vérnyomás csökkentésében a prosztatarák növekedésének leküzdéséhez.

A Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták a kapszaicin fogyasztásának hatásait a prosztatarák növekedésére. A jelentésben, melyet a “Cancer Research” folyóirat 2006. márciusi számában tettek közzé, a vezető szerző, Akio Mori és kollégái felfedezték, hogy a kapszaicin gátolja az NF-kappaB fehérjét, amely a prosztatarák növekedését okozza. Az NF-kappaB gátlása apoptózist vagy sejtvesztést okoz a prosztataráksejtekben.

A Thaiföldi Mahidol Egyetem kutatói tanulmányozták a chile paprika hatását, amely kapszaicint, glükózszintet és az egészséges nők metabolikus arányát vizsgálta. A résztvevők glükózt inni friss chili paprikával vagy anélkül. A leadás után 30 perccel az ólom szerző, P. Chaiyata és munkatársai megfigyelték, hogy a chilis paprika csoport alacsonyabb glükózszintet és a csoporthoz képest a chili-paprika nélkül növelte a metabolizmust. A tudósok számoltak be a “Thaiföld Orvosi Szövetsége” című 2003. szeptemberi számában.

A Cayenne paprika vérnyomásesetekkel járhat, a Zhiming Zhu ólom szerzője és a Kínai Három Katonai Orvostudományi Egyetem kutatói szerint. Felismerték, hogy a kapszaicin növeli a nitrogén-monoxid-termelést, a gázmolekulát, amely javítja a véredény funkcióját és növeli a véráramlást. Ez viszont csökkenti a vérnyomást, a “Cell Metabolism” folyóirat 2010. augusztusi számát jelenti.

A kapszaicin segíthet csökkenteni az arthritisben szenvedő fájdalmat. A kapszaicin csökkenti a P anyag termelését, egy neurotranszmittert, amely olyan enzimeket bocsát ki, amelyek gyulladást és fájdalmat okoznak a szervezetben.

Megállítja a prosztatarák növekedését

Növeli a metabolizmust

Csökkenti a vérnyomást

Csökkenti a fájdalmat