Miért kell a szervezetnek rézre van szüksége?

A réz lényeges ásványi anyag a tenger gyümölcseiben, a szervhúsokban, mint a máj, a diófélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök és a zöldségek, valamint a legtöbb multivitamin. A felnőtteknek naponta körülbelül 900 mikrogramm ásványi anyagot kell igényelniük az egészséges működés érdekében, és a terhes vagy szoptató nők többet igényelnek. Antioxidánsként működik, és segíti az anyagcserét és a sejtnövekedést, a réz létfontosságú több testi folyamathoz, és a hiány vérszegénységet, szabálytalan csontképződést, szabálytalan szívműködést és alacsony fehérvérsejtszámot eredményezhet.

Növekedés és fejlődés

A réz létfontosságú szerepet játszik a növekedésben és a fejlődésben, mivel sok fehérjében és enzimekben épül fel, egy 2009-es cikk szerint “The Journal of Biological Chemistry”. Ennek eredményeképpen elegendő rézbevitel kritikus a csecsemők és a gyermekek számára. A fehérjék a testszövetek építőköveinek szolgálnak, így a réz szükséges összetevője a csontok, kötőszövetek és szövetek létrehozásának, növekedésének és fenntartásának. Néhány rézzel létrehozott enzim szabályozza az idegátvitelt, míg mások az emésztést és az anyagcserét.

Vörösvérsejt termelés

A réz felelős továbbá vörösvértestek termeléséért is, amelyek oxigént szállítanak a véráramban. Anélkül, hogy elegendő rézbevitel lenne, a vörösvértestek száma csökken és az oxigénszállítás hatékonysága csökken. A réz szerepet játszik a véralvadás szabályozásában is.

Metabolikus funkció

A szervezetben lévő metabolikus enzimeknek rézre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően fejlesszenek és működjenek. Ez a réz kritikus fontosságú a glükóz metabolizmusában, amely az energia és a koleszterin szempontjából lebontva van. Kisebb méretben a réz szerepet játszik a sejtenergia termelésében és szabályozásában is. Ezenkívül a réz megkönnyíti a vas felszívódását, egy másik lényeges ásványi anyagot a szervezetben.

Immunológiai funkció

A réz nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges immunrendszer fenntartásában, serkenti a rendszert a fertőzések elterjedése elleni küzdelemben, gyógyítja be és javítja a sérült szöveteket a szervezetben. A Heinrich-Heine Egyetem Biomedical Research Center kutatói szerint az ásványolaj antioxidánsként is funkcionál, eltávolítva a szabad gyököket a szervezetben, ami egyébként a sejtek állandó károsodásához vezetne. Kutatásukat a 2003-as “Journal of Nutrition” című cikkében tették közzé. Úgy gondolják, hogy az antioxidánsok szerepet játszanak a krónikus betegségek, például a szívkoszorúér-betegség és a rák megelőzésében, bár a réz ajánlott napi adagon túlmenő kiegészítése nem bizonyítja az ilyen betegségek megelőzését és réz-toxicitás kialakulásához vezethet.

Alapvető szerepe mellett a réz többféle táplálékkiegészítő anyagként is használható. A rézhiány és az Alzheimer-kórral összefüggő amiloid plakk közötti kapcsolat arra utal, hogy a megfelelő rézfogyasztás megelőzheti vagy lelassíthatja a krónikus kognitív hanyatlást. Néhány állatkísérlet azt sugallja, hogy a rézpótlás megelőzheti és kezelheti az osteoarthritis és csontritkulás tüneteit.

Egyéb felhasználások