Miért kell az emésztés lebontani a nagy molekulákat?

Az emésztés az a folyamat, hogy az élelmiszer nagy molekuláit egyre kisebb molekulákká válik. Mivel az élelmiszer a szájából és az emésztőrendszeren keresztül mozog, rágódni, csavargatni, nyomni és keverni kell az emésztő enzimekkel, amelyek lebontják a szervezet különböző tápanyagaira és építőelemeire.

Hogyan működik

Az emésztésre azért van szükség, hogy csökkentse az ételt elegendően kicsi molekulákká, melyeket az intesztinális traktus képes elnyelni és felszabadulni a vérbe, ahol aztán a szervezetbe szállítják a sejteket. Az élelmiszerek kisebb darabokra történő mechanikus lebomlása lehetővé teszi az emésztő enzimek számára, hogy teljesen el tudják érni őket és megemésztsék őket. Ha hasmenése van, az emésztetlen táplálék és a fel nem szívódott víz elhagyja az emésztőrendszert, ami a tápanyagok elvesztését eredményezi.

Az élelmiszer mechanikai bontása

Az étkezés mozgása az emésztőrendszerben segít az élelmiszerek mechanikai bontásában. Míg a rágás és a nyelés önkéntes mozdulatok, miután lenyelte az ételt, az emésztéshez kapcsolódó mozgások önkéntelenek és automatikusak. Az idegrendszer szabályozza ezeket a mozgásokat. A perisztaltisz olyan hullámos izommozgásra utal, amely a táplálékon keresztül táplálja az élelmiszert, és az egyes szervek tartalmát is összekeveri. A gyomrotok izommozgásai aktívan összekeverik az élelmiszereket és az enzimeket, és a sphincter izmok szabályozzák az élelmiszer emésztését egy emésztőrendszerből a másikba.

Emésztési enzimek

Az emésztés folyamata sok olyan enzimet foglal magában, amelyek lebontják a különböző tápanyagokat. Például a nyálmirigyek amilázot termelnek, amely keményítőre hat, a gyomor hidrokloridot és enzimet termel, amely fehérjét emészt, a vékonybél nagyobb enzimeket termel a keményítő, a fehérje és a zsír számára, májja pedig az epe, amely segít feloldani a zsírt. Az emésztés során a fehérjék, szénhidrátok és zsírok építőköveit összekötő kémiai kötések megszakadnak, felszabadítják az energiát.

további információ

Az emésztés lebomlási folyamatát catabolizmusnak nevezik. Az élelmiszer-molekulák felszívódása elsősorban a vastagbélben történik. A szervezet használhatja a kisebb molekulákat, hogy saját különféle fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat építsenek fel. Az építési folyamatot anabolizmusnak nevezik. Az élelmiszer különböző összetevői, valamint vitaminok és ásványi anyagok szükségesek a szervezet normális növekedéséhez, fejlődéséhez és javításához, valamint energiatermeléshez, energiatároláshoz és más anyagcsere folyamatokhoz.