Miért nem tudják a csecsemők tojásfehérjét enni?

A tojások olcsóak, a könnyen felszívódott és hasznosított fehérjék forrása, valamint az esszenciális tápanyagok, köztük a biotin, a pantoténsav, a folsav, a riboflavin, a szelén és a B12-vitamin kiváló forrása. A tojások a legtöbb táplálkozás javasolt részét képezik, de a tojásfehérje allergiás reakciót válthat ki a gyermekében, és komoly veszélyt jelent az egészségére.

Allergia-meghatározás

Ha a baba allergiát alakít ki, akkor azt jelenti, hogy az immunrendszer túlzottan reagál a feltörő, felismerhetetlen anyagra, amely allergénként ismert. Védelmi mechanizmusként a baba teste olyan immunglobulin-E-antitesteket termel, amelyek az emésztő sejteket és a basophileket tartalmazó testsejteket okozzák a hisztamin és más vegyi anyagok véráramba bocsátására. Ha a baba allergiája van a tojásfehérjéknek, olyan antitesteket termelnek, amelyek reagálnak a tojásfehérjéhez tartozó négy fehérje közül egy vagy többre, ezek közé tartozik ezucoid, ovalbumin, ovotransferrin és lizozim.

Jelek és tünetek

A hisztamin felszabadulása olyan tüneteket okoz, mint például viszkető bőrkiütés, émelygés, hányás és súlyos esetekben anafilaxia, ami életveszélyes lehet. Ha a csecsemő csalánkiütés kialakul, arc- vagy torokduzzanat alakul ki, vagy légzési nehézséget tapasztal, azonnal hívja a 911-et.

Mikor kell bemutatni a tojásokat?

Habár teljesen biztonságos a tojássárgája nyolc hónapon át a csecsemőig, a tojásfehérjét egy évig meg kell akadályoznia. A tojást először fel kell forralnunk, hogy sikeresen elkülönítsük a sárgáját a fehérből. Ügyeljen arra, hogy csak olyan baba tojásokat kínáljon, amelyeket alaposan kezeltek, megfelelően hűtöttek, mostak és keményen forraltak. Ezek a lépések fontosak annak érdekében, hogy csökkentsék a bakteriális szennyeződés veszélyét olyan ártalmas kórokozókkal, mint a szalmonella.

A hét napos szabály

Ügyeljen arra, hogy csak egy új élelmiszert kínáljon csecsemőjéhez, és hét naponként ne adjunk meg többet egy új élelmiszernek. Így ha a baba valóban allergiás, akkor könnyen azonosítja az ételnek az oka. Ez különösen fontos a közös allergének, például a tojásfehérjét tartalmazó élelmiszerek bevezetésekor.

A tojás allergiák előfordulási gyakorisága és időtartama

A csecsemők és a kisgyermekek általában tojásérzékenységet fejlesztenek ki, és a gyermekek, akiknek a szülõi tojásérzékenységgel szembesülnek, fokozott az öngyulladás kockázata. Az óvodák egy-két százaléka tojásérzékenységet mutat. De szerencsére, ha a baba bármilyen tojásallergiával rendelkezik, valószínűleg 5 évesen fog kinőni.