Milyen élelmiszerek alkalmasak ösztrogénre a nők körében?

Az ösztrogén az elsődleges női nemi hormon, fontos szerepet játszik a reproduktív egészségben. Amint a nők a gyermekvállaláson túl érnek, az ösztrogén csökkenése korrelál a menopauza kialakulásával és számos tüneteivel, mint például a hangulatváltozások és a forró villogások. Míg a tudósok megpróbálták beavatkozni a hormonpótló terápiában, a HRT negatív mellékhatásai arra késztették a nőket, hogy másutt keressenek az ösztrogén szintjének növelése érdekében. A természetes egészséges táplálkozás fogyasztása lehet a legjobb mód arra, hogy a nők bármilyen korban szabályozzák az ösztrogént.

Ösztrogén és női egészség

Az ösztrogén egy szteroid hormon, amelyet elsősorban a női petefészkekben állítanak elő, de a mellékvesekéregben, a placentában a terhesség alatt, valamint a zsírban vagy a zsírszövetben termelődik. A Springfield Technical Community College professzora, Dawn Tamarkin, Ph.D. szerint a premenopausás nők petefészkének ösztrogéntermelése ciklikus, és a leginkább ösztrogén keletkezik az ovuláció előtt. Bár az ösztrogén termelése természetes módon előforduló folyamat a nők körében, egyes élelmiszerek magas ösztrogénszintet tartalmaznak, amely támogathatja a nők egészségét.

Szója és ösztrogén

A szójabab a borsócsalád szubtrópusi tagja, amelyet évszázadokon keresztül termesztenek és fogyasztanak a délkelet-ázsiai országokban, mielőtt az 1800-as években kerülnek bemutatásra az Egyesült Államokba. A MayoClinic.com szerint a szója jó fehérje-, rost- és izoflavonforrás, szerves vegyületek, amelyeket néha fitoösztrogéneknek neveznek, mert imitálják az ösztrogén hatásait az emberi szervezetben. A szójabab és az ezekből készült termékek, mint a tofu és a szójatej vaj, jó források a fitoösztrogének. A Klinika megjegyzi, hogy míg a szója tartalmú feldolgozott termékek, például a zöldséghús burgonya és az energiatartók nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak, általában alacsonyabb a fitoösztrogének szintje. A Minnesota Egyetem által közzétett információ megjegyzi, hogy a szójaszósz nem jó a fitoösztrogének forrása.

Lenmag és ösztrogén

A flaxseed egy másik természetes növényi táplálék, amely magas a fitoestrogénekben. A Toronto Egyetem kutatói által végzett, a posztmenopauzás nők átlagosan 48 éves korában végzett vizsgálata összehasonlította a soja liszt földi magvakkal való étkezési hatását. A tanulmány megállapította, hogy a lenmag magasabb ösztrogénszinteket produkál, mint a szója. A MayoClinic.com táplálkozási szakember, Katherine Zeratsky, R.D. megjegyzi, hogy a lenmag jó tápanyagforrás, és természetes hashajtóként hasznos. A Zeratsky javasolja a lenmagolást egy kávédarálóban, és azonnal bevesszük az emészthetőség elősegítésére. A földi lenmagot gabonafélékben lehet megszórni, és sok ételhez és sütőipari termékekhez adhatják hozzá.

Egyéb ösztrogénforrások

Sok más növényi táplálék meglehetősen nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz. A Minnesota Egyetem nagy mennyiségű természetes ösztrogént tartalmazó élelmiszerek, citrusfélék, búza, édesgyökér, lucerna, édeskömény és zeller. Számos hüvely, magvak és magvak kisebb mennyiségeket tartalmaznak, mint a borsó, az árpa, a tökmag, a csicseriborsó, a fekete szemű borsó, az édeskömény, a komló, a szezámmag és a napraforgómag. Tojás és hús szerepel az UMN listáján, alma, répa, sárgarépa, cseresznye, rebarbara, uborka, gránátalma és paradicsom mellett.