Milyen élelmiszerek segítenek a bélmozgás székletének szájápolásában, ha divertikulitisz van?

A Diverticulitis egy emésztőszervi megbetegedés, amely befolyásolja a kettőspontját. Sokan kis tasakokat fejlesztenek ki, amelyeket a székrekedés nyomása okozott a gyomor foltok ellen a bélfalon. Néha ezek a zsákok meggyulladnak, ami a fájdalmas és potenciálisan komoly állapotot hoz létre diverticulitisnek nevezik. A leggyakoribb tünet a fájdalom, különösen az alsó bal abdében. Bár nem bizonyított, a National Digestive Diseases Information Clearinghouse megjegyzi, hogy míg egy egészséges embernek magas rosttartalmú étrendet kell fogyasztania, a diverticulitisben szenvedő személynek alacsony rosttartalmú étrendet kell fogyasztania, hogy a vastagbélben pihenjen.

élelmiszerek

Normális esetben magas rosttartalmú étrendet fogyaszt, hogy puha székletet tartson. A szálak székletét a vastagbél belsejéből a széklet előtt hajlamosak megkeményedni vagy székrekedni egy területen. Ha a diverticulitis tüneteit tapasztalja, azonban az étrendi rost irritálhatja a vastagbélt és ronthatja a fájdalmat. Ezekben az idõkben természetesen puha és magas nedvességtartalmú ételeket fogyasztanak, hogy megakadályozzák a széklet kiszáradását és a bélfalak mentén való összegyûjtését, ami a diverticulitis tipikus duzzanatát okozza. Térjen vissza egy magas rosttartalmú diétához lassan, ahogy felveszi a divertikulitist.

folyadékok

A magas folyadékot és italokat tartalmazó élelmiszer lágyítja a székletet. Az olyan anyagok, mint a zselatin, a puding és a joghurt, sok vizet tartalmaznak. Drink konzerv zöldséglevet, hogy megszerezzen néhány napi vitamin és ásványi követelményeket. Tartsa a székletet puha hatásúak sokféle folyadékkal koffein nélkül, mert a koffein vizelethajtó, amely eltávolítja a folyadékot a bélrendszerből és megkeményíti a székletet.

Puha étel

A puha ételeket könnyű megemészteni. A kevésbé szálas, puha ételeket enyhíti, hogy elkerülje a diszkomfort és más diverticulitis tüneteinek súlyosbodását. A konzerv vagy főtt bőr nélküli gyümölcs nagy nedvességtartalmú. Az USDA National Nutrient Database megállapítja, hogy a nyers görögdinnye és a körte nagy mennyiségű vizet tartalmaz és kevés rostot tartalmaz. Cook zöldségeket, hogy csökkentsék a gáz előfordulását, ami különösen fájdalmas azok számára, akik diverticulitis. Finomított fehér kenyér fogyasztása a teljes búza termék helyett.

Alacsony szálas

Csak a növényi élelmiszerek táplálékszálat tartalmaznak, így az alacsony zsírtartalmú húsok és a magas nedvességtartalmú tejtermékek terápiás szerepet töltenek be a divertikulitisz táplálkozási irányelveiben. A zsír, miközben az étkezési rost alacsony, néha gyomorhuruthoz vezet, ezért válasszon a halcsirkék sovány darabjait, és adj hozzá sok ételt az ételhez. Válasszon gabonaféléket alacsony rostban, és csak fehér tésztát, rizst és tésztát fogyasszon.