Milyen előnyökkel jár a tojássárgája?

A tojásoknak három külön szakaszuk van: a héj, a fehér és a tojássárgája. Amikor nyers tojást nyit, a sárgája a sárga, kör alakú szakasz, egy növekvő embrió táplálja a tojásnak ezt a részét, ahogy nő a védőhéj alatt. Míg a tojásfehérjék egészségügyi előnyei széles körben ismertek, a tojássárgáknak is vannak egészségügyi előnyei.

Több Vitaminok

A tojássárgája több vitamint tartalmaz – és nagyobb mennyiségű ilyen vitamint – mint a tojásfehérje. Mindegyik tojássárgája hét vitamint tartalmaz: a B6, a folsav, a B-vitamin, a B-12, az A, a D, az E és a K. Ezek közül az A, D, E és K vitaminok csak tojássárgákban találhatók, és nem a tojásfehérjékben. Valójában a tojássárgája csak egy maréknyi élelmiszer, amelyekben a D-vitamin természetesen megtalálható.

Több ásvány

A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok is kulcsfontosságú táplálkozási alapelemek, amelyek nélkülözhetetlenek a test funkciók, például az elektrolitok kiegyensúlyozásához. A tojássárgája – és tojásfehérje – mindegyiknek 13 féle ásványi anyaga van. Ezek az ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, magnézium, vas, kálium, nátrium és szelén. Bár mind a tojásfehérje, mind a tojássárgája tartalmaz ezeket az ásványi anyagokat, a tojássárgája nagyobb mennyiségben jelenik meg. Például egy tojás kalcium 90 százaléka a tojássárgája, 93 százaléka vastartalma a tojássárgája, mindössze 7 százalék a fehérben.

Eye Health

A tojássárgájban lévő karotinoidok – különösen a karotinoidok – a lutein és a zeaxantin – ígéretet mutatnak a szem egészségének elősegítésére. Ezek a karotinoidok, amelyek színes pigmentek, amelyek sárga színű tojássárgáját adják, csökkentik a korral összefüggő makula degeneráció és a szürkehályog kockázatát, a kutatók szerint. Antioxidánsok a szemen, védik a szabad gyököktől, amelyek károsíthatják a retina különböző részeit, befolyásolva a fény helyes megvilágítását.

A kolin előnyei

A tojássárgája – és a bennük található vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok – elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget. Nem csak a tojássárgák mérsékelt fogyasztása nem mutat közvetlen kapcsolatot a szívbetegséggel, de a tojássárgája tápanyagai – például a kolin – segítenek a szív-érrendszeri funkciók szabályozásában. Emellett az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i tanulmánya szerint azok a nők, akiknek a kolinbevitel legmagasabb szintje 24% -kal kisebb volt, mint azok, akik a legkevésbé kolint kapták étrendjükben emlőrák kialakulásához.

A tojássárgák koleszterint tartalmaznak, ezért a napi tojások számát korlátozni kell. Az egészségi állapotától vagy a szívroham kockázatától függően orvosa javasolhatja, hogy elkerüljék a tojássárgáját, vagy takarékosan használják az Ön étrendjében.

szempontok