Milyen emésztési funkciók fordulnak elő a szájban?

A gyomor-bél traktus minden szerkezete – amely magában foglalja a száj, a nyelőcső, a gyomor, a vékonybél, a vastagbél és a kiegészítő szerveket – kritikus és egyedülálló szerepet játszik az emésztésben. Bár a legtöbb emésztés a vékonybélben következik be, maga az emésztés a szájban kezdődik.

Lebontja az emésztést

Az emésztési folyamat a kémiai és mechanikai emésztés kombinációja. A kémiai emésztés kémiai változáson keresztül lebontja az élelmiszert, amelyben az emésztő lé és az enzim lebontja az ételt olyan komponensekké, amelyek eléggé kicsi ahhoz, hogy bejussanak a GI-traktusba, a vérsejtekbe vagy a nyiroksejtekbe. A mechanikai emésztés lebontja az ételt a szájban rágással vagy csiszolással, valamint a gyomor és a belekben fellépő izomaktivitás révén. Mindkét típusú emésztés a szájban kezdődik.

Csúszó nyál

Amint eszik az ételtől, lásd az ételeket vagy az illatát, a nyálmirigyek szabadulnak ki nyálból, ami segít az emésztésben. A nyál minden összetevője – beleértve a vizet, nyálkahártyát, elektrolitokat és enzimeket – egyedülálló funkciót kínál. A nyál enzim, amelyet nyálas amiláznak neveznek, elkezdi a keményítők kémiai lebomlását. A bélsár kenik az ételeket, ami segíti az étel összekapcsolódását és a nyálka is bevonja és védi a száj belsejét. A nyál megkezdi a kis élelmiszer-részecskék feloldódását, és a száraz élelmiszert elegendő mértékben nedvesíti ahhoz, hogy kényelmesen lenyelje.

A fogak és a nyelv elszaporodása

A fogak és a nyelvek szerepet játszanak a mechanikai emésztésben. Amikor rágni kezd, a fogak vágják és darálják az ételt kisebb darabokra, amelyek könnyebben lenyelik és az emésztőrendszerüket lebontják. A nyelv a száj körül mozog, és összekeveredik a nyállal, hogy a nyál összetevői képesek legyenek ellátni funkcióikat.

A dolgok mozgatása

Ha az étel lebomlik, és összekeveredik a nyálzal, akkor ezt bolusnak nevezik, amely olyan mennyiségű élelmiszer, amely elég lágy ahhoz, hogy lenyelni tudja. A nyelv a bolusot a száj hátuljába és a garatba helyezi, ami az üreg, amely a szájat a nyelőcsőhöz kapcsolja. Miután a bólus bejut a garatba, Ön önkéntes nyelési reflexe beindul, és az étel elkezdi utazását a nyelőcsőben.