Milyen szárított gyümölcsök jó a székrekedéshez?

A friss és szárított gyümölcsök étkezése elősegíti a rendszeres bélmozgásokat. Azonban, mivel a szárított gyümölcsök általában több rostot tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök, akkor érdemes megemészteni több szárított gyümölcsöt, ha szenvedett székrekedés. Beszéljen orvosával az emésztési problémáival kapcsolatban, és megvitassa, milyen típusú és mennyiségű szárított gyümölcs fogyasztható. Kérdezd meg, milyen más étrendi változásokkal teheti meg a székrekedés enyhítésére és megelőzésére.

Szárított gyümölcsök és szálak

Sokféle szárított gyümölcs tartalmaz nagy mennyiségű rostot, és ezért jó a székrekedés. Az Aging Egészségügyi Alapítvány szerint azonban a szárított sárgabarack, a szilva és a füge különösen hasznos a bélmozgások ösztönzésére. Míg 1 csésze friss sárgabarack fele 3,1 g rostot tartalmaz, ugyanannyi szárított, kénezett és nyers kajszibarack 9,5 g rostot tartalmaz. A rostanyag segíti az emésztőrendszerünket a szervezeten keresztüli mozgatással, és simán növeli a székletét, amelyek mindegyike segíthet a székrekedés enyhítésében.

Egyéb gyümölcsök jó a székrekedés számára

Ha nehézséget okoz a rágás, az aszalt gyümölcs nehéz lehet enni. Ebben az esetben próbálja meg fogyasztani az aszalt gyümölcsöket, pl. Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát, ami áztatta és főzött, ami lágyabbá teszi őket. Ha friss gyümölcsöket választasz, ne héjd le őket, mert a rostok többsége gyakran a gyümölcs bőrében van. A bogyók, az őszibarack, a szilva és a rebarbara különösen hasznosak a székrekedés enyhítésében, és gyakran száraz formában találhatók.

A diéta a székrekedés megelőzésére

Miután megkönnyebbült a székrekedés, ne hagyja abba eszik szárított gyümölcsöt. Inkább folytassák napi fogyasztását, hogy magas szinten tartsák a szálas bevitelt és megelőzzék a székrekedés jövőjét. A MayoClinic.com szerint a legtöbb felnőttnek arra kell törekednie, hogy minden nap 20 és 35 gramm szálat kapjon, és a szárított gyümölcsök, például a sárgabarackok magas rosttartalma jó úton haladhasson e cél elérése érdekében. Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű vizet is inni, ami segít a szervezetnek a rostot szárított gyümölcsökben és egyéb ételekben. Orvosa segít meghatározni, mennyi szálas és víz szükséges az Ön számára.

További megfontolások

A székrekedés meglehetősen gyakori, és nem tipikusan aggodalomra ad okot. Gyakran előfordul, hogy megkönnyítik az otthoni jogorvoslatokkal, mint például a szárított gyümölcsök fogyasztása, és megakadályozható, hogy továbbra is magas rosttartalmú étrendet fogyasztanak. Ha azonban székrekedésével együtt megfázás vagy gyomorfájdalom jelentkezik, vagy nem kaphat megkönnyebbülést három napig az otthoni módszerek kipróbálásával kapcsolatban, forduljon orvosához. Kerülje túl túl sok szál bevitelt a rendszerbe túl gyorsan, mivel ez káros hatásokat okozhat, mint a gáz és a puffadás.