Milyen veszélyekkel jár a fekete dió teák fogyasztása?

A fekete diókat évszázadok óta használják mindenféle parazitákról pattanásokra. Míg kevés tudományos tanulmány készült a fekete dió (Juglans nigra) mellékhatásairól, azok az anyatej-allergiák vagy a terhesek, akik esetleg el akarják kerülni a toronymagas fa leveleiből vagy kéregéből készült teát.

Fekete dió

Fekete diófa nő az egész világon, és megtalálható az Egyesült Államok keleti felében. Az ókori görögök állítólag bélproblémákat kezeltek fekete dióral, és a hagyományos kínai orvoslásban fogyasztják a diót, amelyről azt gondolják, hogy erőt épít. Az évszázadok során a fekete dió teát a köszvény, a reuma és a paraziták kezelésére alkalmazták, azonban kevés tudományos vizsgálatot végeztek az egészségre vonatkozó állítások érvényesítésére vagy az esetleges mellékhatások meghatározására az American Cancer Society szerint.

Allergiás reakciók

Vannak, akik allergiásak a dióval, és potenciálisan életveszélyes reakciókat válthatnak ki, mivel a légutak szorosak és ajkuk és nyelve megduzzad. Az allergiás betegeknél gyomor-bélrendszeri rendellenességek léphetnek fel. Azok, akik allergiát tapasztalták a többi diófélékre, különösen a pekándiókat, óvatosnak kell lenniük, amikor a diót fogyasztják, mivel ezek reakcióba léphetnek, figyelmeztet az Amerikai Rákellenes Társaságra.

Gyógyszerkölcsönhatások

A fekete diók nagy mennyiségben tartalmaznak egy tannin nevű vegyszert. A tanninok hatással lehetnek arra, hogy bizonyos receptre és nem receptre szánt gyógyszereket a szervezetben metabolizálják. Ne használjon fekete dió teát a kodein, a teofillin, az efedrin vagy a pszeudophedrin alkalmazása mellett, figyelmeztet a Drug Digest. A vas kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a fekete dió tanninjaival is.

Vese-, máj- és bélbetegségek

A fekete dióban lévő vegyi anyagok irritálhatják a vese- és májat, a vese- és májfunkcióval rendelkezők pedig nem szabad a diófélékből készült teát inni a Drug Digest szerint. Ezenkívül a nagy dózisú tanninok erős bélaktivitást serkenthetnek, és terhességi és krónikus gasztrointesztinális állapotok esetén kerülni kell őket.