Milyen veszélyekkel jár a repedt tojás?

A tojáshéj repedései lehetővé teszik, hogy a baktériumok vagy más kórokozók szennyezzék a tojást, és megsebesítsék. Miközben a főzés csökkenti a legtöbb szennyező anyag mennyiségét, nem távolítja el őket teljesen. Ellenőrizze a tojásokat, mielőtt megvásárolná őket, hogy megbizonyosodjon róla, hogy Ön és családja nem sérülnek az élelmiszerekkel borított betegségek miatt a repedezett tojáshéjak miatt.

Repedések és baktériumok

Egy ép héj belsejében a tojásfehérje és a tojássárgája majdnem steril, és ritkán tartalmaz baktériumokat. A tojások nagy koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat, amelyek tökéletesek a növekvő csirke táplálására és a baktériumok megszaporodására. A hűtés és a megfelelő főzés nagymértékben csökkentheti a kis mennyiségű baktériumok betegségének esélyét, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Azonban a repedt tojások mindig magasabb baktériumokat tartalmaznak, és nem biztos, hogy enni.

Egg-borne patogének

A leggyakoribb tojásbóli kórokozó a Salmonella enteritidis baktériumok. Az American Egg Board szerint a Salmolella csak 20 000 intakt tojásban van jelen. A tojásokat rendszerint több mint 80 évig kell tartani, átlagosan, hogy ki legyenek téve. A tojáshéj baktériuma azonban a repedésen keresztül beléphet a tojásba. Ha hányingert, hányást, hasmenést, görcsöket vagy fejfájást tapasztal a tojás után, előfordulhat, hogy ki volt téve Salmonelle-nek vagy más élelmiszer-hordozó kórokozónak. Lásd orvosa, ha a tünetek több mint néhány napig fennállnak vagy súlyosbódnak.

A tojások ellenőrzése

Vásárláskor ellenőrizze a tojások repedéseit és ellenőrizze a lejárati dátumot. Általában egy tojás doboz kinyitása és a repedések vizuális ellenőrzése elegendő. Más vásárlók nem értékelik, hogy minden tojást átveszek a vásárlás előtt. Ha mégis megtörténik, hogy hazatér a feltört tojásokkal, dobja el őket.

Egyéb szennyeződés jelei

A rózsaszín, irizáló vagy elszíneződött tojásfehérje a bakteriális szennyeződés jele lehet. A véres foltok és a zavaros vagy tiszta, de még mindig fehér tojásfehérje nem jelentenek szennyeződést. A tojássárgája színe tojásról tojásra változik, és nem feltétlenül a szennyeződés jele. Ha egy tojás lebeg a vízben, ez azt jelzi, hogy a tojás idősebb és légzseb alakult ki, a tojás még mindig biztonságos. A forró tojás sárgáját körülvevő zöld gyűrű a túlcsokkolás jele, és nem jelzi a bakteriális szennyeződést.