Mit jelent a bmi?

A testtömegindex vagy a BMI lehet olyan kifejezés, amelyet orvosa vagy az Ön cikkében olvasta. Matematikailag ez a tömeg kilogrammban mért nagysága, osztva a magasság négyzetének méterben. Gyakorlati szempontból segít megítélni, hogy túl sok testzsírt hordoz-e vagy sem. A BMI nem tökéletes mérés, de egyszerű, nem invazív módszert kínál a testtömeg százalékarányának meghatározására az általános populációban.

BMI felhasználások és számítások

A normál BMI 18,5 és 24,9 között van. Ha a BMI értéke 25-29,9, akkor túlsúlyosnak és túlsúlyosnak számít, ha meghaladja a 30-at. Ha túl magas a BMI, akkor azt jelzi, hogy túl sok testzsírt hordoz és krónikus betegségben van. Ez a magas BMI további vizsgálatot igényel az orvosától, esetleg egy teljes vérrel végzett munkát, a családi kórtörténeti értékelését és a diéta és a testmozgás szintjének értékelését. A 18,5 alatti BMI azt jelzi, hogy alulsúlyos vagy súlyos Egészséges méret eléréséhez, amely támogatja a minőségi táplálékbevitelt, az egészséges immunitást és az optimális energiát. Számos online számológép található a BMI számára – megtalálja a jó hírű egészségügyi webhelyet. A számítás kézzel történő elvégzéséhez oszd meg a súlyodot fontokban a magassága négyzetméterenként. Ezután szaporodjon 703-val a BMI megszerzéséhez: A képlet olvasható, BMI = font / font / (magasság x hüvelyk x magasság x 703).

Korlátozások a BMI számára a sportolók számára

A BMI nem tökéletes intézkedés, mivel egyes embereknél túlbecsülheti a zsírosodást. A testépítők és más erősen izmos sportolók regisztrálhatnak olyan BMI-ként, amelyek túlsúlyos vagy elhízott kategóriába helyezik őket, mivel az izom sűrűbb és látszólag túlságosan súlyos a magasságuk miatt. A valóságban azonban igen alacsony a testzsír százalékos aránya, és nincs közvetlen egészségügyi kockázata. Általában az orvosi szakember képes vizuálisan meghatározni, hogy a magas BMI-k kiszámítása a testzsírnak vagy a sovány izomzatnak köszönhető-e.

A BMI hiányzik a normális testsúly elhízás

A BMI a “normális testsúly-elhízás” néven is hiányzik. Ha az embernek 20% feletti testzsírtartalma vagy 30% fölötti nő túl sok zsírszövetet hordoz, még akkor is, ha súlyuk és BMI egészséges tartományba esik.) Ez a nagy mennyiségű testzsír sebezhetővé teszi Önt Az elhízáshoz kapcsolódó tipikus egészségügyi komplikációkhoz, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Egy tanulmány a “International Journal of Obesity” 2008-as számában megjegyezte, hogy a BMI képes meghatározni a túlzott zsírt a személy életkorának növekedésében. Sok idősebb felnőtt sérülékeny ennek az állapotnak, mert valószínűleg elvesztette az izomtömeget és könnyebb csontokat.

BMI gyermekek és tizenévesek ellen felnőtteknek

A BMI-képlet eltérő értelmezését alkalmazzák gyermekek és serdülők számára. A gyerekek és a tizenévesek súlyai ​​és magassága korukra jellemző, míg az életkor kevésbé fontos tényező, ha teljes egészében felnőtt 20 éves vagy annál idősebb. A gyermek testzsír mennyisége sokkal magasabb, mint kisgyerek vagy kisgyermek, majd lassan csökken, amikor belépnek a tizenéves évekbe. A gyermekeknél vagy tinédzsereknél a magas BMI elkaphatja az orvos figyelmét, így figyelemmel kíséri az egyén súlyát . Gyakran gyakori a súly és a magasság ingadozása a gyors növekedés időszakában, mint például a pubertás.