Ösztrogén súlygyarapodás

Az ösztrogént általában “női hormonnak” nevezik, de férfiaknál is jelen van. A Tulane és a Xavier Egyetem Környezetvédelmi Kutatóközpontja szerint az ösztrogén szabályozza a női fejlődést és a szaporodást, valamint befolyásolja a vérzsírszintet, az enzimtermelést, a víz- és sóegyensúlyt, a csontsűrűséget, a bőr- és véredény rugalmasságát, valamint a szív- és agyműködést. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok zavarhatják a sejtszabályozási mechanizmusokat, ami a mérgező zsírraktárakhoz vezető egyensúlytalanságot okozhat, más rendellenességek mellett.

Jelentőség

Sok élelmiszerünk és testápolási termékünk ösztrogén-elősegítő anyagot tartalmaz. Hagyományosan előállított hús és tejtermékek hormonokkal vannak betöltve. A gyümölcsöket és a zöldségeket olyan műtrágyákkal és peszticidekkel permetezzük, amelyek az emberi szervezet belsejében utánozzák az ösztrogént. A szintetikus termékekben, például háztartási tisztítószerekben, légfrissítõkben és műanyag tartályokban talált endokrin rendszert károsító szerek megzavarják a szteroid hormonok – pl. Az ösztrogén -, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy funkciót és az anyagcserét, a Környezetvédelmi Környezetkutató Központ szerint.

Hatások

Az Ori Hofmekler táplálkozási és fitnessi szerzője az “Anti-Estrogenic Diet” című könyvében azt írja, hogy a túlzott ösztrogén összefüggésben van a magas vérnyomással, az elhízással és a vércukorral kapcsolatos rendellenességekkel. Az ösztrogén okozta súlygyarapodás ördögi körbe kezd. A túlzott testzsír az aromatáz enzimet termeli, amely szintetizálja az ösztrogént, ezáltal több estrogént hoz létre a szervezetben, ami elősegíti a súlygyarapodást és így tovább, mondja Hofmekler.

típusai

Kétféle típusú ösztrogén van, amelyre naponta ki vannak téve: a természetben előforduló fitoösztrogének és a kémiailag termelt xeno-ösztrogének. A phytoestrogének megtalálhatók a szójában és a gyógynövényekben, mint a komló és az édesgyökér. A Xeno-ösztrogének kémiai vegyületek, amelyeket ptalátoknak neveznek. Ezek az élelmiszer-tartályokban, vízfestékekben, gyermekjátékokban, oldószerekben, körömlakkokban, parfümökben és ragasztókban található lágyítószerek.

Megelőzés

Az ösztrogénből származó súlygyarapodás megelőzése érdekében a Hofmekler arra sürget minket, hogy elkerüljük az élelmiszereket és a toxinokat tartalmazó termékeket, valamint tudatosan fogyasztunk olyan ételeket, amelyek megakadályozzák az ösztrogént elősegítő anyagok felszívódását. Azt javasolja, hogy ne ivasson vizet egy műanyag palackból, és dobja el az olyan ételeket, amelyek a műanyagot szagolják. Az ösztrogént harcoló ételek közé tartoznak a keresztesvirágú zöldségek, például a káposzta, valamint a kurkuma, a fokhagyma, a hagyma, a zöld zöldségek és a nyers diófélék és magvak.

Előnyök

Az ösztrogén kiegyensúlyozása többet jelent, mint a fogyás. Hofmekler azt állítja, hogy anti-ösztrogén étrendje segít az egészségügyi rendellenességek leküzdésében, mint például az ételérzékenység, a II. Típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri rendellenességek, a szabálytalanság és az emésztési problémák. Mivel az ételérzékenységeket gyakran olyan tünetek kísérik, mint a fejfájás, a fáradtság, a puffadás és a gáz, a Hofmekler kijelenti, hogy az ösztrogén-blokkoló táplálkozási terv után is tisztázhatják ezeket a kérdéseket.