Vitamin-hiányok zúzódást okozva

A bruising olyan általános állapot, amely mindenkit érint, bár ritkán orvosi ellátást igényel. Bár a természetesen könyörtelen emberek több balesethez jutnak, és egyre több zúzódást kapnak, gyakran vannak olyan zavaró tényezők, mint a törékeny hajszálerek, a vékony bőr, a kollagén hiánya és a véralvadási problémák. Ezen alapállapotok közül sokan vitaminhiányokkal járnak.

A böfögést általában egy tompa traumás okozza, amely megtöri az apró szemcséket a bőr alatt, és kis mennyiségű vér kiszivárgását eredményezi, így a terület sötétedik. A véraláfutás változó színe az idő múlásával összefügg a vér lebontásával. Friss zúzódások általában sötét lila színűek, míg egy hetes zúzódás gyakran sárgás. A “Advanced Nutrition: Macronutrients, Micronutrients és Metabolism” szerint a kutatás kimutatta, hogy a gyakori véraláfutás vezető oka egy vagy több tápanyag hiánya. Az idősek a viszonylag gyenge táplálkozásuk, a vékony bőr, a gyenge erek és a vér elvékonyodó gyógyszerei miatt különösen érzékenyek a véraláfutásra.

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav széles körben szükséges tápanyag a szervezetben a kollagén termeléshez, az immunerősítéshez és az antioxidáns aktivitáshoz. A kollagén szükséges a kötőszövet karbantartásához és javításához, különösen az erek falához. A C-vitamin erőteljes antioxidáns, amely kiküszöböli a káros szabad gyököket, amelyekről úgy gondolják, hogy felelősek a szövetek öregedéséért és degenerálódásáért, beleértve az ereket is. Az enyhe C-vitaminhiány gyakori véraláfutást, ízületi fájdalmat, csökkent immunitást és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát eredményezi, az “Emberi biokémia és betegség” szerint. A súlyos hiány, amelyet a skorbutnak neveznek, magában foglalja a vérzést, a véredény romlását, a haj, a köröm és a fog elvesztését, végül pedig a szívelégtelenséget. A C-vitamin javasolt napi adagja felnőtteknek 75 és 125 mg közötti, a nemtől, a terhességtől és a szoptatástól, valamint a dohányzástól függően.

A K-vitamin kofaktorra van szükség egy olyan enzim számára, amely elengedhetetlen a koagulációs kaszkád kialakulásához. A véralvadási folyamat a véráramlás megakadályozásával vérrögképződéssel jár, amely kulcsfontosságú a gyógyulási sérülések szempontjából. A K-vitamin hiánya kontrollálhatatlan vérzéshez és nagy zúzódásokhoz vezet, ha a hajszálerek gyengék vagy sérültek. A “Vitaminok: a táplálkozás és az egészség szempontjából alapvető szempontok” szerint a K-vitamin-hiány gyakoribb a gyermekeknél, de előfordul azoknál a felnőtteknél, akik antikoaguláns gyógyszereket, nagy adag D-vitamin-kiegészítőket, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, Betegségek és zsírfelszívódási problémák. A túlzott zúzódás mellett a hiány megnövekszik az alvadási idő, az orrvérzés, a vérző íny, a vizelet vérében és a székletben és a súlyos menstruációban. A K-vitamin felnőttek RDA értéke a nemtől függően 90-120 mg.

Bár nem olyan gyakori, mint a C- és K-vitamin hiány, a B-9, vagy a folsav és a B-12 hiánya szintén nem megfelelő véraláfutásokhoz vezet. A “Nutrition Management és Restorative Dining az idősebb felnőttek számára” szerint a B-9 és a B-12 hiányosságai a vér homociszteinszintjének emelkedését eredményezik, ami károsítja az erek falát és megnehezíti a DNS-javítást. A sérült vérerek növelik a véráramlás veszélyét. A B-9-es RDA a csecsemők 150 mikrogrammjától a 600 mg-ig terjedő terhesség alatti nők esetében. A B-12 RDA értéke 0,4 mikrogramm a csecsemők esetében, 2,8 mikrogramm a szoptató anyák esetében.

zúzódások

C-vitaminhiány

K-vitaminhiány

B-9 és B-12 vitamin hiányosságok