Vitaminok, amelyek megnyugtatást okoznak

Bizonyos vitaminhiányok szorongással, izgatottsággal és hangulati rendellenességekkel társulnak, és az ilyen hiányosságok kijavítása így megnyugtató hatást eredményezhet. Fontos azonban, hogy ellenőrizze az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt használna az orvosi állapot kezelésére, és különös óvatossággal járjon a “megados” kiegészítőkre, mivel ezek káros mellékhatásokat okozhatnak. A vitaminok komoly hangulati rendellenességek kezelésére vonatkozó kutatások nem különösebben erősek, és jobb eredményeket érhet el a hagyományos orvosi kezeléstől.

A B-vitaminok szerves részét képezik a normális agyműködésnek, és az egyik ilyen vitamin hiánya megnyilvánulhat az ingerlékenység, szorongás, rossz koncentráció vagy depresszió tüneteiben. Bár az összes B-vitamin befolyásolja a hangulatot, különösen a B-12 és a B-9, illetve a folsav szorosan összefügg a mentális egészséggel, így a szorongással vagy depresszióval rendelkező emberek biztosítják, hogy ezek a vitaminok megfelelő bevitelben részesüljenek, Pszichológia Ma. ” Az ajánlott táplálékkiegészítő (RDA) adatok szerint a 14 éves és idősebb nők és férfiak napi étrendjükben 2,6 mikrogramm B-12 és 400 mikrogramm folsavat fogyasztanak. Óvatosan vegye figyelembe a B-vitamin-kiegészítőket, mivel ezek mellékhatásokat vagy gyógyszerkölcsönhatásokat okozhatnak, például nagy mennyiségű B-3-vitamin bevitele májkárosodást okozhat.

Az Edmund J. Bourne “A szorongás és fóbia munkafüzet” szerint a C-vitamin segít a mellékvesék támogatásában, ezáltal segít a stressz kezelésében. Bourne szerint a szorongásban szenvedőknek 1000 milligramm C vitamint kell bevenni naponta kétszer bioflavonoidokkal az idegrendszer megnyugtató hatására, és meg kell duplázniuk ezt a dózist a nagy stressz idején. Néhány holisztikus egészségügyi erőforrás, beleértve a HolisticOnline.com-ot, azt állítja, hogy napi 5000-10 000 milligramm C-vitamint szed a stresszért. Ezeket az ajánlásokat azonban nem támasztják alá döntő klinikai bizonyítékok, és a MedlinePlus szerint a C-vitamin napi 2000 mg-nál nagyobb adagban történő alkalmazása nem ajánlott, mivel ilyen nagy dózisok gyomorhurutokat és hasmenést okozhatnak. Az Orvosi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa szerint a férfiaknak napi 90 milligramm C-vitaminra van szükségük, és naponta 75 milligrammra van szüksége.

Amellett, hogy testét erős csontok és izmok segítik elő, a D-vitamin szintén fontos lehet a hangulatban, mivel növelheti a szerotonin, a neurotranszmittert, aki részt vesz a szorongás és a depresszió ellen. A D-vitamin különösen fontos lehet nyugodt, pozitív hangulat kiváltására szezonális érzelmi rendellenességben szenvedőknél – a napfény hiánya miatt depressziós állapotban. Néhány kutatás, köztük egy, a pszichofarmakológiai kutatásban 1998-ban közzétett tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy a D-vitamin-kiegészítés javítja a hangulatot télen az északi éghajlaton élő embereknél, valószínűleg a szerotonin-termelésben betöltött szerepe miatt. Azonban más kutatások, köztük egy újabb, a “Nutrition Reviews” című, 2009-ben publikált tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy míg a D-vitamin szerepet játszhat az enyhe depresszió enyhítésében, még mindig nem ismeretes, hogy a D-vitamin hogyan viszonyul a stresszhez és a hangulathoz.

A MedlinePlus szerint a legfontosabb módja annak, hogy megkapjuk az alapvető vitaminokat, hogy enni egy változatos étrend, hanem a vitamin-kiegészítés. Néhány étel, amely jó hangulatot biztosít a hangulati vitamin-folátnak, magában foglalja a dúsított gabonaféléket, a lencsét, a szójababot, a zabpehelyet, a leveles zöldséget, a brokkolit, a napraforgómagot és a narancsot. A narancsok, a brokkoli és a leveles zöldek egy másik vitamint is táplálnak, amely segít a stressz kezelésében: C-vitamin. A B-12 vitamin beviteléhez vad lazacot, tejet, tojást, erősített gabonát és sovány marhahúsot kell fogyasztania. A D-vitamint nem találjuk túl sok ételben, bár a tej és a szójatejet gyakran D-vitaminnal erősítjük meg, és a tojássárgából és a csontokból származó halból is kaphatjuk.

B Vitaminok és hangulat

C-vitamin és stressz

D-vitamin: A Napfény Vitamin

Mood Foods